Kívül ropogós, belül finoman mandulás, tele meleg téli fűszerekkel – igazi nápolyi ünnepi klasszikus.
Nápoly egyik legrégebbi és legjellegzetesebb karácsonyi süteménye: kívül ropogós, belül finoman mandulás, tele meleg, téli fűszerekkel. A tésztát a híres pisto fűszerkeverék teszi különlegessé – fahéjjal, szegfűszeggel, szerecsendióval és narancshéjjal –, amelynek illata azonnal ünnepi hangulatot teremt.
A süteményt nagy, karikára formázott, aranybarnára sült gyűrűként készítik, amelyet sokan forró kávéba vagy édes borba mártogatva fogyasztanak, hiszen hagyományosan kissé keményebb a tésztája. Ez a jelleg adja a Roccocò valódi karakterét.
A recept gyökerei egészen 1320-ig nyúlnak vissza, amikor egy nápolyi kolostor apácái készítették először. A gyűrű alak a barokk kagylódíszekre utal – innen ered a „rocaille”, majd a nápolyi „Roccocò” elnevezés.
Ez a sütemény ma is minden ünnepi asztalon ott van Campaniában, és tökéletes társ a Mostaccioli vagy a Struffoli mellé egy igazi mediterrán karácsonyi desszertválogatás részeként.
Elkészítési idő: kb. 1 óra (aktív munka 30–35 perc)
Hozzávalók (kb. 11 darabhoz):
A tésztához
• 100 g egész mandula
• 250 g finomliszt
• 250 g cukor
• 100 g kandírozott citromhéj (elhagyható)
• 1 csapott tk pisto fűszerkeverék
(helyettesíthető: ½ tk fahéj + 1 csipet szegfűszeg + 1 csipet szerecsendió + 1 csipet fekete bors)
• ¼ narancs reszelt héja
• 87 ml víz (szobahőmérsékletű)
• 1 csipet szódabikarbóna
A tetejére
• 1 tojás (kenéshez)
• o 30 g egész mandula (opcionális dekorációnak)
Elkészítés
1. Mandula előkészítése
1. A mandulákat tedd sütőpapírra, és 180 °C-on 5 percig pirítsd.
2. A mandula kb. kétharmadát daráld durvára, a többit tedd félre egészben.
2. A tészta összeállítása
1. Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, cukrot, szódabikarbónát és a pisto fűszerkeveréket.
2. Add hozzá a darált mandulát.
3. Keverd bele a kandírozott citromhéjat (vagy hagyd el, ha natúrabb ízt szeretnél), és a narancs reszelt héját.
4. Fokozatosan add hozzá a vizet, miközben kézzel gyúrod.
5. Amikor összeállt, gyúrd hozzá a félretett egész mandulákat is.
6. A massza keményebb, szárazabb jellegű lesz – ez így jó.
3. Formázás
1. Formázz a tésztából egy hosszú hengert, majd vágd 11 egyenlő darabra.
2. Minden darabból sodorj kb. 20 cm hosszú rudat.
3. Hajtsd össze a végeket, és formázz karikát.
4. Tedd őket sütőpapírral bélelt tepsire.
5. Kend le enyhén felvert tojással.
6. Ha szeretnéd, szórj a tetejére egész mandulát.
4. Sütés
• Előmelegített 180 °C
• 25 perc, amíg aranybarnák nem lesznek.
A Roccocò hagyományosan kissé kemény — ha puhábban szeretnéd, süsd 20 percig; ha roppanósabbra, 30–32 percig is lehet.
Tálalás és tárolás
• 10 napig eltartható fém dobozban.
• Édes borba, likőrbe vagy kávéba mártogatva a legfinomabb.
• Ricciarelli és Mostaccioli mellé gyönyörű, autentikus olasz karácsonyi válogatás.


Elkészítés
3. Formázás