Barion Pixel
29 000 Ft felett ingyenes kiszállítás
+36 30 631 1215 (H-P: 10-16)
0

4 ikonikus olasz karácsonyi sütemény, amelyek itthon is rögtön kedvencek lesznek

Az olaszok karácsonya nemcsak a panettonéról és a halételekről szól – hanem a végtelenül változatos, régiónként különböző ünnepi süteményekről is.
Ezek a finomságok nem egyszerűen receptek, hanem családi emlékek, generációk óta öröklődő hagyományok, amelyek összekötik az ünnepet az olasz tájak ízeivel és történeteivel.

Most négy olyan klasszikust hoztunk el, amelyek itthon is könnyedén elkészíthetők, és egy mediterrán hangulatú karácsonyi asztal kihagyhatatlan darabjai lehetnek.

Ricciarelli – Siena puha mandulás csodája

 

A toszkán Siena már a középkor óta híres az ünnepi mandulás süteményeiről. A Ricciarelli egy puha, mandulaliszttel készült, hófehér porcukorral hintett karácsonyi édesség, amely egyes legendák szerint arab hatásra érkezett Itáliába – innen a jellegzetes mandula és citrus párosítása.

Miért szeretjük?

  • természetesen gluténmentes
  • könnyű, illatos, puha
  • akár napokig is finom, így ajándékba is ideális

A Ricciarelli olyan, mintha egy olasz karácsonyi vásár melegségét hozná be a konyhába.

Mostaccioli – a nápolyi csokis fűszeres sütemény

 

A Mostaccioli a dél-olasz régiók egyik legkedveltebb karácsonyi édessége: puha, légies, csokimázzal bevont fűszeres sütemény.
Leggyakrabban rombusz alakban készítik, és Nápolyban szinte nincs olyan karácsonyi asztal, ahol ne szerepelne.

Történeti érdekesség:
A név a „mustum”-ból (szőlőmust) ered, mert évszázadokkal ezelőtt musttal édesítették.
A mai verziók inkább csokoládésak és fűszeresek – egyfajta mediterrán „karácsonyi brownie”.

Miért szeretjük?

  • puha belül, roppanós csokoládé kívül
  • intenzív fűszerek (fahéj, szegfűszeg, narancs)
  • nagyon „ünnepi”, egyszerűen szerethető

Magyar családoknál is biztos siker: a csokis-fűszeres ízek univerzális kedvencek.

Roccocò – Nápoly ropogós fűszerkarikája

A Roccocò igazi karácsonyi klasszikus Nápolyban.
Ez a ropogós, mandulás, narancshéjas sütemény az 1300-as évekre vezethető vissza, amikor apácák készítették ünnepi ajándéknak. A neve a francia „rocaille” szóból ered, amely a kagylós, díszes barokk formákra utal.

A Roccocò keményebb állagú – kávéba vagy borba mártogatva fogyasztják –, de pont ettől válik különlegessé.

Miért szeretjük?

  • narancsos, mediterrán illat
  • mandulás, ropogós, nagyon tartós
  • gyönyörű dísze egy karácsonyi keksztálnak

Ha szeretnéd a karácsonyba csempészni az igazi dél-olasz hangulatot, a Roccocò tökéletes választás.

Cantucci – a toszkán mandulás kétszersült

 

A Cantucci (vagy Cantuccini) a világ egyik legismertebb olasz süteménye – eredetileg Toszkánából, Prato városából származik.
Kétszer sütik, ettől lesz a jellegzetesen ropogós állaga, és hagyományosan mandulával készül.

Bár nem kizárólag karácsonyi finomság, ünnepekkor különösen gyakran kerül elő, hiszen hosszú ideig eltartható, tökéletes ajándék, és fantasztikusan illik az ünnepi forralt borhoz vagy egy pohár desszertborhoz.

Miért szeretjük?

  • ropogós, illatos, „igazi olasz”
  • egyszerűen elkészíthető
  • szinte minden vendég imádja

Ez az a sütemény, amit ha egyszer elkészítesz, biztosan rendszeresen visszatér majd a konyhádba.

 

Összegzés: mediterrán hangulat a karácsonyi desszertasztalon

 

Ez az öt olasz sütemény nemcsak finom, hanem történetekkel, hagyományokkal és közös élményekkel teli.
Mindegyik másképp mesél Olaszországról:
Toszkána mandulás édességeiről, Nápoly mézes hagyományairól, a fűszerek és a citrusok délies melegségéről.

 

További posztok

NOVELLO – Az olíva új bora

NOVELLO – Az olíva új bora A friss extra szűz olívaolaj ünnepe, amelyet egyszer egy évben lehet megtapasztalni. A mediterrán gasztronómiában minden évnek van egy különleges, várva várt pillanata: amikor megérkezik a Novello, az év első, frissen préselt extra szűz olívaolaja. Aki valaha kóstolta, tudja: ez teljesen más élmény, mint a megszokott palackokban kapható olajok.…
Tovább olvasom

Gasztrotúra Pugliában – 3. rész: Az ételek, amelyeket hazahoztunk

Ízek, amelyek nem hagytak nyugodni – és receptek, amelyek végül a Cassia konyhájában születtek újjá. Amikor elindultunk a gasztrotúrára Pugliába, tudtuk, hogy jókat fogunk enni. Arra viszont nem számítottunk, hogy ennyi új inspirációval jövünk haza. Az első részben arról írtam, milyen olívaolajat érdemes választani, hogy ne tévedjünk el a polcok rengetegében. A másodikban megmutattam, hol…
Tovább olvasom

Mit tanultunk Dél-Olaszországban a valódi prémium olívaolajról?

Kulisszák mögött a Perilli, a Galantino és a Ciccolella üzemekben Az olívaolaj sokak számára csak egy egészséges zsiradék a konyhában. De amikor testközelből látja az ember, milyen hihetetlen precizitással, tisztasággal és szenvedéllyel készül a prémium extra szűz olaj, teljesen más történet rajzolódik ki. Dél-Olaszországban három olyan olívaüzemben jártunk, ahol nem csupán olajat készítenek — kultúrát,…
Tovább olvasom

Hogyan ismerd fel a valódi prémium olívaolajat?

Az olívaolaj ma már szinte minden konyhában megtalálható – mégis kevesen tudják, milyen hatalmas különbségek vannak olaj és olaj között. Egy szupermarket-polcról leemelt „extra szűz olívaolaj” felirat még nem garancia a valódi minőségre. Ahhoz, hogy megértsük, miért érdemes a prémium kategóriát választani, érdemes végignézni, milyen apró, mégis döntő tényezők határozzák meg egy olaj értékét és…
Tovább olvasom
0
    0
    Kosarad tartalma
    A kosarad üresVissza a boltba
      Szállítási költség számítása
      Kupon beváltása