Ahogy az ősz egyre mélyebbre lép, és a reggelek párásabbak, fagyosabbak, a mediterrán konyha is új arcát mutatja.
Nemcsak a tengerparti saláták és olívaolajos zöldségek világa ez, hanem a hegyvidéki falvak lassan főtt, fűszeres, melengető konyhája is.
A mediterrán térségben a tél enyhébb ugyan, de a hegyekben élők ételei meglepően hasonlítanak a mi őszi-téli ízeinkre – csak éppen több napfénnyel és olívaolajjal.
Lassú tűzön, egyszerűen, bőséggel

Görögország hegyi falvaiban például a hidegebb hónapokban gyakori a zöldséges giouvetsi – egy lassan sült orzo tészta, paradicsomszósz, bor és fahéj keverékével.
Vagy az ikariai soufico, amelyben a nyári zöldségek helyett sütőtök, paprika és chili kerül a sütőbe – mindez egy rétegnyi olívaolajban, fokhagymával és oregánóval átitatva.
Ezek az ételek nemcsak testet, hanem lelket is melengetnek.
Őszi mediterrán alapanyagok – ahogy a falvakban készítik
A mediterrán vidék őszi konyhája nem különbözik sokban attól, amit mi is szeretünk ilyenkor:
• Sütőtök és tökfélék: fűszeres olívaolajjal, rozmaringgal és fokhagymával sütve – akár köretként, akár pitébe rétegezve.
• Gombák: frissen szedve, lisztbe forgatva és olívaolajban kisütve, vagy fehérborral és kakukkfűvel készítve tésztaszószként.
• Lencse és hüvelyesek: krémes, melegítő levesekhez – mint a klasszikus görög faszoláda, amelybe télen néha egy kis csilipaprika is kerül.
• Póréhagyma és káposzta: rizses ragukban (prasorizo, lahanorizo) vagy ropogós tésztában sütve, mint a pórés pite, a prasopita.
Mindezt bőséges extra szűz olívaolajjal, friss petrezselyemmel és citrommal tálalják – így lesz a tartalmasból is könnyed, mediterrán hangulatú.
A fűszerek, amelyek nélkül nincs mediterrán ősz
Ősszel a mediterrán térség konyhái is „melegítenek” – nem csípősen, hanem aromákkal.
A fahéj, a szegfűszeg, a szerecsendió, a füstölt paprika és az ánizs adják meg azt a mély, otthonos ízt, ami az évszakot meghatározza.
Ezek a fűszerek nemcsak a desszertekben, hanem húsos és zöldséges ételekben is megjelennek.
A görög kokkinisto, a vörösborban, paradicsomban és fahéjban főtt marharagu például tökéletes példa: lassan rotyog, illatos, és minden falatban ott a mediterrán tél hangulata.
Tartósítás és előrelátás – a mediterrán konyha titka
Az ősz a tartósítás ideje is. A mediterrán háztartásokban ilyenkor szárad a kakukkfű, a rozmaring és a zsálya, és üvegekbe kerülnek a
Ezek a meze-tálak alapjai – apró kiegészítők, amelyek egy szelet kenyérrel és egy kevés olívaolajjal már önálló vacsorává válnak.
Egyedényes ételek – a mediterrán komfortkonyha
A nyári grillezés után az őszi mediterrán konyha visszatér az alapokhoz: egy nagy fazék, kevés hozzávaló, sok türelem.
A marharagu zsályával és vörösborral, a csirke olajbogyóval és paprikával, vagy egy zöldséges lencse-ragu mind megfelel ennek a filozófiának.
Olívaolaj, hagyma, fokhagyma, paradicsom – innen indul minden jó mediterrán egytálétel.
Őszi életérzés a Cassia.hu asztalán
A mediterrán ősz nem a lemondásról, hanem az alkalmazkodásról szól.
Ahogy a természet lassít, úgy lassítunk mi is – az étkezésben, a ritmusban, az ízekben.
A sütőtök, a lencse, a póréhagyma vagy a dió ugyanazt a szerepet tölti be, mint nyáron a paradicsom vagy a bazsalikom: az évszak ajándékait ünnepli.
A Cassia.hu-nál mindezt a természetes, prémium mediterrán alapanyagokkal hozzuk el az asztalodra:
extra szűz olívaolajok, zöldséges szószok, olívabogyók és fűszeres konzervek – minden, amiből otthon is megfőzheted a mediterrán őszt.
Záró gondolat:
Amikor az olívaolaj serceg a serpenyőben, a rozmaring illata megtölti a konyhát, és a sütőtök lassan karamellizálódik a sütőben – akkor érezzük igazán, mit jelent a mediterrán ősz: egyszerűség, természetesség és melegség.







