Természetes kullancsriasztó házilag – így készítem én, extra szűz olívaolajjal
Ahogy megérkezik a tavasz, a kert, az erdő, a mező újra hívogat – és ezzel együtt sajnos a kullancsok is megjelennek. Nálunk évek óta ez a saját készítésű, természetes kullancsriasztó vált be, és most megosztom veletek is.
Ez nem alkoholos, nem bolti spray – hanem egy bőrbarát, olajos keverék, amit jó minőségű extra szűz olívaolajjal készítek. Nem mindegy, mit kensz magadra, ezért fontos, hogy a hordozó is tiszta és természetes legyen. Az olívaolaj gyorsan beszívódik, kellemes illatú, ráadásul a bőrt is ápolja.
A nyugtató illat már nálunk szinte hozzátartozik a tavaszhoz–nyárhoz: ahogy belépsz a házba, ott van, mindenhol. 🌿
🌿 Mi kerül bele?
Alapként mindig ezeket használom (mindegyikből kb. 20–25 cseppet 1 dl olajhoz):
Eukaliptusz
Levendula
Teafa
Geránium
Citronella
Opcionálisan még nagyon szeretjük-ezekből is megy 1-2 fajta, váltogatni szoktam:
Menta
Fenyő
Kakukkfű
Bazsalikom
Így használom:
Én egyből nagyobb mennyiséget keverek, minimum 3 flakonba, mert nálunk nemcsak kiránduláshoz kell: az iskolába is ezt viszik a gyerekek, amikor jön a kullancsszezon.
Használat előtt felrázom.
Olajos, így leginkább kenni érdemes: csuklóra, bokára, tarkóra, nyakra.
Fújni is lehet, majd szétkenet a felületen, de óvatosan, mert a ruhán nyomot hagyhat.
Kutyákra is használjuk – a végén a pocakjukat mindíg ezzel símítom át, miután magamat bekentem💚
Miért szeretem ezt a megoldást?
Mert működik. Mert egyszerű. Mert jó az illata.
És mert tudom, mi van benne. 💚
Ez nálunk nemcsak egy természetes alternatíva – hanem egy illat, ami már maga a nyár.
Panettone – az olasz karácsony édes legendája (és egy különleges pisztáciás változat, amit imádni fogsz) Az olasz karácsony elképzelhetetlen a panettone illata nélkül. A magas, foszlós tésztájú ünnepi kalács nem egyszerű desszert, hanem tradíció, történet, családi rituálé – olyan édes szimbólum, amely minden évben meghatározza az ünnep hangulatát Itáliában. A panettone egyszerre hordozza Milánó…
Az olaszok karácsonya nemcsak a panettonéról és a halételekről szól – hanem a végtelenül változatos, régiónként különböző ünnepi süteményekről is. Ezek a finomságok nem egyszerűen receptek, hanem családi emlékek, generációk óta öröklődő hagyományok, amelyek összekötik az ünnepet az olasz tájak ízeivel és történeteivel. Most négy olyan klasszikust hoztunk el, amelyek itthon is könnyedén elkészíthetők, és…
NOVELLO – Az olíva új bora A friss extra szűz olívaolaj ünnepe, amelyet egyszer egy évben lehet megtapasztalni. A mediterrán gasztronómiában minden évnek van egy különleges, várva várt pillanata: amikor megérkezik a Novello, az év első, frissen préselt extra szűz olívaolaja. Aki valaha kóstolta, tudja: ez teljesen más élmény, mint a megszokott palackokban kapható olajok.…
Ízek, amelyek nem hagytak nyugodni – és receptek, amelyek végül a Cassia konyhájában születtek újjá. Amikor elindultunk a gasztrotúrára Pugliába, tudtuk, hogy jókat fogunk enni. Arra viszont nem számítottunk, hogy ennyi új inspirációval jövünk haza. Az első részben arról írtam, milyen olívaolajat érdemes választani, hogy ne tévedjünk el a polcok rengetegében. A másodikban megmutattam, hol…