A történet mögötte
Az ősz egyik legszebb illata a sütőben sülő alma, fahéjjal és dióval. Ebben a receptben egy mediterrán csavar is van: a kuszkusz, amely Észak-Afrikából származik, és a mediterrán konyhák egyik legkedveltebb alapanyaga. Magába szívja a fűszerek és aszalt gyümölcsök aromáját, így az étel egyszerre könnyű desszertként és önálló, melegítő vacsoraként is megállja a helyét. Gyors, tápláló és tele van őszi hangulattal – igazi klasszikus.
Adag:
- Desszertként vagy uzsonnára: 1 alma / fő
- Önálló, könnyű vacsoraként: 2 nagyobb alma / fő
Elkészítési idő: 35 perc
Hozzávalók:
- 4 nagyobb alma (pl. jonatán vagy gála)
- 100 g kuszkusz
- 1,5 dl forró víz vagy enyhe fahéjas tea
- 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 40 g dió (durvára vágva)
- 40 g mandula vagy mogyoró (durvára vágva)
- 50 g aszalt vörösáfonya vagy mazsola
- 1 teáskanál fahéj
- 1 teáskanál narancshéj (reszelt, bio)
- 1 teáskanál méz vagy datolya szirup (opcionális, az édesítéshez)
Elkészítés:
- Almák előkészítése:
Vágd le az almák tetejét, és egy kanállal vájd ki a magházat, hogy legyen hely a tölteléknek. - Kuszkusz elkészítése:
Öntsd a kuszkuszt egy tálba, locsold meg a forró vízzel (vagy fahéjas teával), fedd le, és hagyd 10 percig állni. - Töltelék összeállítása:
A megduzzadt kuszkuszhoz keverd hozzá az olívaolajat, a durvára vágott diót és mandulát, az aszalt gyümölcsöket, a fahéjat és a narancshéjat. Ízlés szerint édesítsd egy kevés mézzel vagy datolya sziruppal. - Töltés és sütés:
Töltsd meg az almákat a kuszkuszos–diós keverékkel, majd tedd őket egy sütőtálba. Fedd le a tetejükkel, és 180 °C-on süsd kb. 20–25 percig, amíg az alma megpuhul, de még tartja a formáját. - Tálalás:
Melegen tálald, akár önmagában, akár egy kanál görög joghurttal vagy mascarponéval a tetején.
Tipp Cassia módra:
- A dió helyett használhatsz pisztáciát, ami igazi mediterrán ízt ad.
- A narancshéj mellé pár csepp narancslé is mehet a töltelékbe, hogy még illatosabb legyen.
- Ünnepibb hangulatban locsold meg a tetejét egy kevés gránátalma sziruppal vagy balzsamecettel.