Ahol minden falatban ott a görög szigetek napfénye.
A Soufico (vagy soufiko) az Ikaria-sziget egyik legkedvesebb étele – egyszerű, mégis elmélyült ízeket rejt.
Ez a mediterrán zöldségragu a helyiek hosszú életének egyik titka: lassan sült zöldségek, bőséges olívaolaj, friss fűszerek és paradicsom.
Minden zöldség külön kap figyelmet, hogy a végén egy igazán melengető, aromás fogás szülessen – édes, sós, fűszeres és földes egyszerre.
A Cassia.hu változat téli zöldségekkel – sütőtökkel és egy kevés csilivel – ad új hangulatot ennek az örök mediterrán klasszikusnak.
Elkészítési idő
• Előkészítés: kb. 25–30 perc
• Sütés: kb. 60 perc
• Összesen: kb. 1 óra 30 perc
Hozzávalók (4 adaghoz)
• 1 kisebb padlizsán
• 1 közepes cukkini
• 1 piros kaliforniai paprika
• 1 sárga kaliforniai paprika
• 200 g sütőtök
• 2 nagy paradicsom (vagy 1 kis konzerv darabolt paradicsom)
• 1 kis csilipaprika (vagy késhegynyi csilipor)
• 1 nagy vöröshagyma
• 3 gerezd fokhagyma
• 80 ml Cassia.hu extra szűz olívaolaj
• 1 teáskanál szárított oregánó
• 1 teáskanál kakukkfű
• só, frissen őrölt bors
• friss petrezselyem vagy bazsalikom a tálaláshoz
Elkészítés
1. Előkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 190 °C-ra. A zöldségeket vékony, egyenletes szeletekre vágd.
A paradicsomot és a fokhagymát egy turmixban pürésítsd, keverd össze az oregánóval, kakukkfűvel, sóval, borssal és az olívaolaj felével. Ez lesz a fűszeres alap.
2. Rétegezés:
Egy nagy, lapos sütőtál alját kend meg a paradicsomos keverékkel.
A zöldségeket rétegesen, egymást váltogatva helyezd el (padlizsán, cukkini, paprika, sütőtök, hagyma), minden réteg közé locsolj egy kevés szószt és olívaolajat.
A tetejére jöhet a csili és a maradék paradicsomszósz.
3. Sütés:
Fedd le alufóliával, és süsd 40 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak.
Ezután vedd le a fóliát, és pirítsd további 15–20 percig, hogy a teteje kissé karamellizálódjon.
4. Tálalás:
Friss petrezselyemmel vagy bazsalikommal díszítsd, és csepegtess rá egy kevés Cassia.hu extra szűz olívaolajat.
Cassia-tipp
A Soufico másnapra csak még finomabb.
Langyosan, egy szelet kovászos kenyérrel és néhány olajbogyóval tálalva igazi görög szigeti hangulatot hoz a téli asztalra.




