Barion Pixel
29 000 Ft felett ingyenes kiszállításRendeléseket továbbra is fogadunk, a kiszállítások 01.05-től indulnak újra!
+36 30 631 1215 (H-P: 10-16)
0

Az olasz karácsony ízei – hagyományok az ünnepi asztalon

Szenteste és Karácsony napja – két nap, két teljesen eltérő menü

Az olasz karácsony nem egyetlen ünnepi vacsora köré épül, hanem két egymást kiegészítő napra, amelyeknek saját hangulata, szabályai és ételei vannak. December 24-e és 25-e között nemcsak az ünnep ritmusa változik meg, hanem az asztal is.

Ez a tudatos különválasztás az oka annak, hogy az olasz karácsonyi étkezés egyszerre könnyed és ünnepélyes, visszafogott és bőséges – attól függően, melyik napról beszélünk.

 

**December 24. – La Vigilia

A csendes, húsmentes szenteste**

Olaszországban december 24-e nem a nagy lakomáról szól, hanem a várakozásról. Vallási hagyomány szerint ez a nap – különösen az esti étkezés – böjti jellegű, ezért nem esznek vörös húst, sok családban pedig egyáltalán semmilyen húst.

Mit esznek ilyenkor – és miért?

A válasz röviden: halat.
A hal könnyű, ünnepi, mégis tiszteletben tartja a böjt szellemiségét. Ezért alakult ki az a szokás, hogy a szenteste asztalán halas fogások dominálnak, gyakran több kisebb étel formájában.

Tipikus szentestéi ételek Olaszországban

  •    Baccalà (sózott tőkehal)
    paradicsomos szószban, olívaolajjal, fokhagymával
  •    Rántott tőkehal
  •    Sült tengeri hal (dorade, tengeri sügér)
  •    Tintahal vagy polip paradicsomosan
  •    Kagylóval készült tészták (pl. spaghetti alle vongole)

Dél-Olaszországban elterjedt a „hét hal vacsorája” hagyománya, de ez inkább szimbolikus: nem a mennyiség, hanem a változatosság számít.

A szenteste könnyű, beszélgetős, hosszú, nem nehéz fogásokkal, hanem sok apró ízzel.

 

**December 25. – Natale

A nagy családi ebéd napja**

A karácsony napja teljesen más hangulatú. Ez az igazi ünnep, amikor a család összegyűlik, az asztal roskadozik, és az étkezés akár órákig is eltart.

Itt már nincs böjt, sőt: ez a bőség és az együttlét napja.

Hogyan épül fel egy tipikus olasz karácsonyi ebéd?

  1. Primo – az első fogás (szinte kötelező)

Ez általában tészta vagy leves:

Sok családban leves ÉS lasagne is kerül az asztalra.

  1. Secondo – a főétel (húsos fogás)

Ez már régiófüggő, de nagyon gyakori:

Egyszerű köretekkel tálalják: sült burgonya, zöldség, saláta.

 

 

  1. Desszert

 

Itt jönnek a klasszikusok:

            •     panettone
  •     pandro
  •     házi sütemények
  •     kávé, likőr

 

 

 

 

Az olasz karácsony azért különleges, mert egyensúlyt teremt:

  • a szenteste könnyű és visszafogott
  • a karácsony napja bőséges és ünnepélyes

Ez a váltás nemcsak az emésztésnek, hanem a hangulatnak is jót tesz.

 

Egy mediterrán karácsonyi menü itthon – olasz mintára

Ha ezt a hagyományt szeretnénk itthon, magyar konyhában megidézni, akkor érdemes egy húsmentes és egy húsos főételt választani.

Szentestére (dec. 24.)

Ricottás–spenótos lasagne
– húsmentes
– krémes, mégis könnyű
– elegáns, ünnepi, mégsem nehéz

 

 

 

 

Karácsony napjára (dec. 25.) 

Mediterrán sült csirke rozmaringgal
– klasszikus, családbarát
– illatos, olívaolajos, mediterrán hangulatú
– egyszerű, mégis ünnepi

 

 

 

 

Ezzel a két étellel tökéletesen lekövethető az olasz karácsony ritmusa, úgy, hogy közben a magyar családok számára is könnyen elkészíthető marad.

További posztok

Panettone – az olasz karácsony édes legendája

Panettone – az olasz karácsony édes legendája (és egy különleges pisztáciás változat, amit imádni fogsz)   Az olasz karácsony elképzelhetetlen a panettone illata nélkül. A magas, foszlós tésztájú ünnepi kalács nem egyszerű desszert, hanem tradíció, történet, családi rituálé – olyan édes szimbólum, amely minden évben meghatározza az ünnep hangulatát Itáliában. A panettone egyszerre hordozza Milánó…
Tovább olvasom

4 ikonikus olasz karácsonyi sütemény, amelyek itthon is rögtön kedvencek lesznek

Az olaszok karácsonya nemcsak a panettonéról és a halételekről szól – hanem a végtelenül változatos, régiónként különböző ünnepi süteményekről is. Ezek a finomságok nem egyszerűen receptek, hanem családi emlékek, generációk óta öröklődő hagyományok, amelyek összekötik az ünnepet az olasz tájak ízeivel és történeteivel. Most négy olyan klasszikust hoztunk el, amelyek itthon is könnyedén elkészíthetők, és…
Tovább olvasom

NOVELLO – Az olíva új bora

NOVELLO – Az olíva új bora A friss extra szűz olívaolaj ünnepe, amelyet egyszer egy évben lehet megtapasztalni. A mediterrán gasztronómiában minden évnek van egy különleges, várva várt pillanata: amikor megérkezik a Novello, az év első, frissen préselt extra szűz olívaolaja. Aki valaha kóstolta, tudja: ez teljesen más élmény, mint a megszokott palackokban kapható olajok.…
Tovább olvasom

Gasztrotúra Pugliában – 3. rész: Az ételek, amelyeket hazahoztunk

Ízek, amelyek nem hagytak nyugodni – és receptek, amelyek végül a Cassia konyhájában születtek újjá. Amikor elindultunk a gasztrotúrára Pugliába, tudtuk, hogy jókat fogunk enni. Arra viszont nem számítottunk, hogy ennyi új inspirációval jövünk haza. Az első részben arról írtam, milyen olívaolajat érdemes választani, hogy ne tévedjünk el a polcok rengetegében. A másodikban megmutattam, hol…
Tovább olvasom
0
    0
    Kosarad tartalma
    A kosarad üresVissza a boltba
      Szállítási költség számítása
      Kupon beváltása