Fehér csokoládés, mediterrán csavarral – krémes, illatos és tökéletes ünnepi desszert
Adag: 8 szelet
Előkészítés: 20 perc
Sütés: 1 óra 10–15 perc
Összesen: kb. 1 óra 30 perc
Miért különleges ez a recept?
Ez a sütőtökös pite sűrített tejjel és fehér csokoládéval készül, így egyszerre klasszikus és modern. A selymes, krémes töltelék nem repedezik meg, a graham kekszes alap pedig gyorsan és könnyen elkészíthető.
A narancshéj ad neki egy finom, mediterrán frissességet, amitől az egész desszert még különlegesebb lesz.
Hozzávalók
A kekszes alaphoz
• 225 g (kb. 15 db) graham keksz vagy háztartási keksz, finomra törve
• ½ tk őrölt fahéj
• 112 g (½ csésze) olvasztott vaj
A sütőtökös töltelékhez
• 100 g fehér csokoládé (sütéshez való)
• 60 ml forró tej
• 425 g sütőtökpüré
• 400 g sűrített tej (édesített)
• 3 nagy tojás
• 1 tk vanília kivonat
• ¼ tk só
• 1 tk őrölt fahéj
• ½ tk finomra reszelt narancshéj (vagy helyette ½ tk gyömbérpor)
• ¼ tk frissen reszelt szerecsendió
• ⅛ tk őrölt szegfűszeg
A fehér csokoládés tejszínhabhoz (opcionális)
• 100 g fehér csokoládé
• 60 ml forró tejszín (35%-os zsírtartalmú)
• 120 ml nagyon hideg tejszín
Elkészítés lépésről lépésre
1. A sütő előmelegítése:
Melegítsd elő a sütőt 175°C-ra.
2. A kekszes alap elkészítése:
Egy tálban keverd össze a kekszmorzsát, a fahéjat és az olvasztott vajat.
Addig keverd, amíg nedves homok állagú lesz.
Nyomkodd a masszát egy 23 cm-es, mély piteformába (az aljára és az oldalfalakra is).
Süsd 12 percig, majd tedd félre hűlni.
3. A fehér csokoládé olvasztása:
A feldarabolt fehér csokoládéra öntsd rá a forró tejet, hagyd állni 1 percig, majd keverd simára.
4. A töltelék összeállítása:
Add hozzá a sütőtökpürét, a sűrített tejet, a tojásokat, vaníliát, sót, fűszereket és a narancshéjat a csokoládés keverékhez.
Keverd simára, de ne habosítsd túl (ne kerüljön bele sok levegő).
5. Sütés:
Öntsd a keveréket az elősütött alapra.
Finoman ütögesd meg a forma alját, hogy a légbuborékok távozzanak.
Süsd 55–65 percig, amíg a töltelék megszilárdul, de a közepe még enyhén remeg.
6. Hűtés:
Hagyd a pitét teljesen kihűlni, majd tedd a hűtőbe legalább 2 órára.
Fehér csokoládés tejszínhab (opcionális)
1. A csokoládéra öntsd a forró tejszínt, hagyd 1 percig állni, majd keverd simára és hagyd kihűlni.
2. A hideg tejszínt verd kemény habbá, majd óvatosan keverd bele a kihűlt csokoládét.
3. Ha lágy marad, habverővel még egyszer verd át.
4. A kész habot tedd hűtőbe, majd tálaláskor kanalazd vagy díszítőzsákból nyomd a pite tetejére.
Szakértői tippek
• Ne legyen túl nedves a sütőtökpüré!
Ha házilag készíted, csepegtesd le szűrőben, és csak ezután mérd ki a mennyiséget.
• Szobahőmérsékletű alapanyagokkal dolgozz, így elkerülheted, hogy a pite megrepedjen.
• A pite akkor van kész, amikor a széle kicsit megemelkedik, de a közepe még rezgős.
• Tökéletes díszítés: 8 egyforma habrózsa elosztásához először kereszt alakban nyomj 4-et, majd közéjük még 4-et – így egyenletes lesz a szeletelés is.
Tálalási javaslat
Tálald a hűtött pitét fehér csokoládés tejszínhabbal, narancshéjjal vagy apróra vágott dióval megszórva.
Minden falatban ott az ősz: a sütőtök melege, a fűszerek illata és a fehér csokoládé krémessége.
Forrás: The Hungry Bites
