Krémes, fűszeres, mediterrán hangulat egyetlen tepsiben
A muszaka a görög házi konyha esszenciája: réteges, illatos, szaftos, mégis könnyen elkészíthető.
A sült padlizsán, a fűszeres húsragu és a lágy, aranyló besamel együtt egy igazi napfényes, otthonos étel.
Nem véletlen, hogy a mediterrán családok asztalán vasárnaponként szinte mindig ott gőzölög ez a fogás.
Cassia.hu módra a muszaka bőséges extra szűz olívaolajjal, friss zöldfűszerekkel és egy leheletnyi fahéjjal készül — ettől lesz igazán autentikus, mégis lágy és illatos.
Elkészítési idő: kb 1 óra előkészítés, 40perc sütés – 180C, pihentetetés tálalás előtt 20 perc, hogy szépen szelhető legyen
Hozzávalók (8 adaghoz)
A zöldségalaphoz:
• 450 g padlizsán, hosszában szeletelve
• 700 g cukkini, hosszában szeletelve
• 6 közepes burgonya, vékony karikákra vágva
• só
• extra szűz olívaolaj a sütéshez
A húsraguhoz:
• 500 g darált marhahús
• 1 közepes vöröshagyma, reszelve
• 120 ml (½ csésze) extra szűz olívaolaj
• 120 ml (½ csésze) vörösbor (fehérborral is helyettesíthető)
• 1 db fahéjrúd
• 1 dl paradicsompüré
• 1 babérlevél
• 120 ml víz
• ¼ tk szegfűbors
• só és frissen őrölt bors ízlés szerint
• 50 g reszelt sajt (cheddar, parmezán vagy keverve)
A besamelhez:
• 750 ml tej
• 5 ek finomliszt
• 2 ek vaj
• 1 tojás
• ¼ tk só
• 1 csipet fehér bors
• 1 csipet szerecsendió
Elkészítés
1. Zöldségek előkészítése
A padlizsánt és a cukkinit enyhén sózd be, és hagyd pihenni 20 percig, hogy levet eresszenek. Töröld szárazra.
Egy nagy serpenyőben vagy tepsiben kevés olívaolajon süsd őket puhára és enyhén aranybarnára.
A krumplit szintén olívaolajban süsd vagy süsd elő 10–12 percig, míg megpuhul.
2. Húsragu
Egy mély serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat, add hozzá a hagymát és a húst, és pirítsd 10 percig.
Öntsd hozzá a bort, majd add hozzá a paradicsompürét, fűszereket, vizet, babérlevelet, fahéjat és szegfűborsot.
Főzd 20 percig, amíg a ragu sűrű és illatos lesz.
Távolítsd el a fahéjat és a babért, végül keverd bele a reszelt sajtot.
3. Besamel
A tejet forrald fel. Egy másik tálban keverd össze a lisztet, tojást, sót, borsot és egy kevés hideg tejet.
Amikor a tej felforrt, add hozzá a vajat, majd folyamatos keverés mellett öntsd bele a lisztes keveréket.
Keverd addig, amíg besűrűsödik.
Végül add hozzá a szerecsendiót, és tedd félre.
4. Összeállítás
Egy enyhén olajozott tepsiben rétegezd:
– az előpuhított krumpli felét,
– a padlizsán felét,
– a cukkini felét,
– majd az összes húsragut.
Fedd be a maradék zöldségekkel ugyanebben a sorrendben.
A tetejére öntsd a besamelt, és egyengesd el.
5. Sütés
Süsd 180 °C-on 40 percig, amíg a teteje aranybarnára sül.
Hagyjd 20 percet pihenni, mielőtt szeleteled – így szép tartást kap.
Tálalási javaslat
A muszaka önmagában is tökéletes főfogás, de kínálhatsz mellé friss zöldsalátát, pirított pitát vagy egy kancsó házi limonádét.
A tetejére locsolj egy kevés extra szűz olívaolajat tálalás előtt – ettől lesz fényes és illatos, mint a görög tengerpart esti fényei.
Cassia-tipp
• Ha vegetáriánus verziót készítenél, a hús helyett próbáld ki fűszeres lencseraguval – meglepően jól működik!
• A besamel tetejére szórhatsz kevés parmezánt, hogy még ropogósabb kérget kapjon.
• A muszaka másnap még finomabb, amikor az ízek teljesen összeérnek.
Forrás: Mediterranean Living
