Barion Pixel
29 000 Ft felett ingyenes kiszállításHa karácsonyra szeretnél rendelni tőlünk, akkor december 17-én éjfélig várjuk a megrendelésedet.
+36 30 631 1215 (H-P: 10-16)
0

Kalamata olívás és csicseriborsós paella (vegán paella)

Egy mediterrán klasszikus spanyol hangulattal és őszi színekkel

A legtöbben a paellát tenger gyümölcseivel vagy kolbásszal ismerik, pedig a spanyol Valencia környékén a klasszikus paella egyik legkedveltebb változata éppen a zöldséges, teljesen növényi alapú verzió – a paella de verduras.
Ebben a fogásban minden benne van, amit a mediterrán konyha képvisel: jó minőségű olívaolaj, friss zöldségek, fűszerek és egy csipet napfény.
A Cassia.hu változata nemcsak egészséges és laktató, hanem gyönyörűen mutat az asztalon is – a piros paprika, a zöld borsó, a sötétlila kalamata olajbogyók és az aranyló rizs igazi mediterrán hangulatot teremtenek.

Hozzávalók (6 adaghoz):
• 4–6 szál sáfrány (opcionális, de csodás színt ad)
• 60 ml (¼ csésze) extra szűz olívaolaj
• 1 nagy vöröshagyma, félbevágva, vékonyan felszeletelve
• 200 g portobello gomba (vagy más barna gomba), szeletelve
• 500 ml zöldségalaplé
• ½ citrom leve és reszelt héja
• 120 ml (½ csésze) víz
• 4 gerezd fokhagyma, aprítva
• 1 nagy piros kaliforniai paprika, vékony csíkokra vágva
• 1 csokor petrezselyem, leveleit lecsipkedve, apróra vágva
• 150 g zöldborsó (friss vagy fagyasztott)
• 150 g magozott kalamata olívabogyó
• 1 konzerv (400 g) csicseriborsó, leöblítve, lecsepegtetve
• 1 konzerv (400 g) kockázott paradicsom
• 1 tk szárított kakukkfű
• 1 tk füstölt paprika
• ¼ tk só
• ½ tk frissen őrölt bors
• 200 g rövid szemű rizs (paella rizs vagy arborio típusú)

Elkészítés:
1.Ha használsz sáfrányt, morzsold szét az ujjaddal, majd áztasd be 2 evőkanál forró vízbe 5–10 percre. Ettől gyönyörű aranysárga színt és finom, virágos aromát kap az étel, amit a főzés végén a paellához adhatsz.

2. Egy nagy, vastag aljú serpenyőben (vagy paella serpenyőben) hevítsd fel az olívaolajat, majd pirítsd meg a hagymát és a gombát kb. 5 perc alatt.
3. Add hozzá a zöldségalaplevet, a vizet, a citromlevet, és forrald fel.
4. Keverd bele az összes többi hozzávalót: fokhagymát, paprikát, petrezselymet, borsót, olívát, csicseriborsót, paradicsomot, fűszereket és a rizst.
Keverd el egyszer, hogy minden jól elkeveredjen, majd forrald fel újra.
5. Ezután ne keverd tovább! — a paella lényege, hogy a rizs az edény alján egy karamellizált, enyhén ropogós réteget (socarrat) képezzen.
Csökkentsd a hőt, és főzd 30–35 percig, amíg a folyadék elpárolog, a rizs pedig puha lesz.
6. Vedd le a tűzről, fedd le, és pihentesd 10 percig.
7. Tálaláskor ne feledd a serpenyő aljáról lekaparni azt a kissé ropogós réteget – ez a paella lelke!

Tálalási javaslat:
Tálald citromkarikákkal, pácolt articsókával vagy egy dijoni vinaigrettel locsolt zöldsalátával.
Egy csepp extra szűz olívaolaj a tetején pedig még jobban kiemeli az ízeket.

Cassia-tipp:
Nem baj ha kicsit megpirítod az alját — ez adja meg a paella karakteres ízét.
Ha nincs sáfrányod, ne aggódj, a füstölt paprika és a friss citrom így is tökéletes egyensúlyt teremt.
Ez az étel nemcsak látványos és tápláló, de teljesen növényi alapú, így a mediterrán étrend egyik legszebb őszi fogása lehet.

 

Forrás: Mediterranean Living

További posztok

Panettone – az olasz karácsony édes legendája

Panettone – az olasz karácsony édes legendája (és egy különleges pisztáciás változat, amit imádni fogsz)   Az olasz karácsony elképzelhetetlen a panettone illata nélkül. A magas, foszlós tésztájú ünnepi kalács nem egyszerű desszert, hanem tradíció, történet, családi rituálé – olyan édes szimbólum, amely minden évben meghatározza az ünnep hangulatát Itáliában. A panettone egyszerre hordozza Milánó…
Tovább olvasom

4 ikonikus olasz karácsonyi sütemény, amelyek itthon is rögtön kedvencek lesznek

Az olaszok karácsonya nemcsak a panettonéról és a halételekről szól – hanem a végtelenül változatos, régiónként különböző ünnepi süteményekről is. Ezek a finomságok nem egyszerűen receptek, hanem családi emlékek, generációk óta öröklődő hagyományok, amelyek összekötik az ünnepet az olasz tájak ízeivel és történeteivel. Most négy olyan klasszikust hoztunk el, amelyek itthon is könnyedén elkészíthetők, és…
Tovább olvasom

NOVELLO – Az olíva új bora

NOVELLO – Az olíva új bora A friss extra szűz olívaolaj ünnepe, amelyet egyszer egy évben lehet megtapasztalni. A mediterrán gasztronómiában minden évnek van egy különleges, várva várt pillanata: amikor megérkezik a Novello, az év első, frissen préselt extra szűz olívaolaja. Aki valaha kóstolta, tudja: ez teljesen más élmény, mint a megszokott palackokban kapható olajok.…
Tovább olvasom

Gasztrotúra Pugliában – 3. rész: Az ételek, amelyeket hazahoztunk

Ízek, amelyek nem hagytak nyugodni – és receptek, amelyek végül a Cassia konyhájában születtek újjá. Amikor elindultunk a gasztrotúrára Pugliába, tudtuk, hogy jókat fogunk enni. Arra viszont nem számítottunk, hogy ennyi új inspirációval jövünk haza. Az első részben arról írtam, milyen olívaolajat érdemes választani, hogy ne tévedjünk el a polcok rengetegében. A másodikban megmutattam, hol…
Tovább olvasom
0
    0
    Kosarad tartalma
    A kosarad üresVissza a boltba
      Szállítási költség számítása
      Kupon beváltása