Egy mediterrán klasszikus spanyol hangulattal és őszi színekkel
A legtöbben a paellát tenger gyümölcseivel vagy kolbásszal ismerik, pedig a spanyol Valencia környékén a klasszikus paella egyik legkedveltebb változata éppen a zöldséges, teljesen növényi alapú verzió – a paella de verduras.
Ebben a fogásban minden benne van, amit a mediterrán konyha képvisel: jó minőségű olívaolaj, friss zöldségek, fűszerek és egy csipet napfény.
A Cassia.hu változata nemcsak egészséges és laktató, hanem gyönyörűen mutat az asztalon is – a piros paprika, a zöld borsó, a sötétlila kalamata olajbogyók és az aranyló rizs igazi mediterrán hangulatot teremtenek.
Hozzávalók (6 adaghoz):
• 4–6 szál sáfrány (opcionális, de csodás színt ad)
• 60 ml (¼ csésze) extra szűz olívaolaj
• 1 nagy vöröshagyma, félbevágva, vékonyan felszeletelve
• 200 g portobello gomba (vagy más barna gomba), szeletelve
• 500 ml zöldségalaplé
• ½ citrom leve és reszelt héja
• 120 ml (½ csésze) víz
• 4 gerezd fokhagyma, aprítva
• 1 nagy piros kaliforniai paprika, vékony csíkokra vágva
• 1 csokor petrezselyem, leveleit lecsipkedve, apróra vágva
• 150 g zöldborsó (friss vagy fagyasztott)
• 150 g magozott kalamata olívabogyó
• 1 konzerv (400 g) csicseriborsó, leöblítve, lecsepegtetve
• 1 konzerv (400 g) kockázott paradicsom
• 1 tk szárított kakukkfű
• 1 tk füstölt paprika
• ¼ tk só
• ½ tk frissen őrölt bors
• 200 g rövid szemű rizs (paella rizs vagy arborio típusú)
Elkészítés:
1.Ha használsz sáfrányt, morzsold szét az ujjaddal, majd áztasd be 2 evőkanál forró vízbe 5–10 percre. Ettől gyönyörű aranysárga színt és finom, virágos aromát kap az étel, amit a főzés végén a paellához adhatsz.
2. Egy nagy, vastag aljú serpenyőben (vagy paella serpenyőben) hevítsd fel az olívaolajat, majd pirítsd meg a hagymát és a gombát kb. 5 perc alatt.
3. Add hozzá a zöldségalaplevet, a vizet, a citromlevet, és forrald fel.
4. Keverd bele az összes többi hozzávalót: fokhagymát, paprikát, petrezselymet, borsót, olívát, csicseriborsót, paradicsomot, fűszereket és a rizst.
Keverd el egyszer, hogy minden jól elkeveredjen, majd forrald fel újra.
5. Ezután ne keverd tovább! — a paella lényege, hogy a rizs az edény alján egy karamellizált, enyhén ropogós réteget (socarrat) képezzen.
Csökkentsd a hőt, és főzd 30–35 percig, amíg a folyadék elpárolog, a rizs pedig puha lesz.
6. Vedd le a tűzről, fedd le, és pihentesd 10 percig.
7. Tálaláskor ne feledd a serpenyő aljáról lekaparni azt a kissé ropogós réteget – ez a paella lelke!
Tálalási javaslat:
Tálald citromkarikákkal, pácolt articsókával vagy egy dijoni vinaigrettel locsolt zöldsalátával.
Egy csepp extra szűz olívaolaj a tetején pedig még jobban kiemeli az ízeket.
Cassia-tipp:
Nem baj ha kicsit megpirítod az alját — ez adja meg a paella karakteres ízét.
Ha nincs sáfrányod, ne aggódj, a füstölt paprika és a friss citrom így is tökéletes egyensúlyt teremt.
Ez az étel nemcsak látványos és tápláló, de teljesen növényi alapú, így a mediterrán étrend egyik legszebb őszi fogása lehet.