Amikor Törökországban jártunk, igazi kulináris kincskeresésbe kezdtem 🌿: vajon találok-e vegánként olyan helyi fogást, amit igazán élvezhetek? A dürümök és húsos ételek között kutatva egyszer csak rátaláltam erre a különlegességre – és szerelem volt első falatra! 😍 Az apró, egyadagos agyagtálban érkező étel nemcsak ízében, de látványában is magával ragadott. Annyira beleszerettem, hogy hazatérve elhatároztam, elkészítem itthon is – most pedig megosztom veletek a receptet, hogy ti is átélhessétek ezt a mediterrán élményt!
Hozzávalók 4 főre:
(elkészítési idő: kb. 30 perc előkészítés + 30 perc sütés)
1 nagyobb padlizsán 🍆
2 kisebb cukkini
2 közepes vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 doboz darabolt paradicsom-én a Granoro bio paradicsomát használtam
Só (kb. 1 kiskanál), bors (kb. 1/3 kiskanál)
Fűszerek: borsikafű, bazsalikom, rozmaring 🌿
Opcionális: 250 g darált hús (csirke vagy marha)
Elkészítés:
Alap zöldségek előkészítése
A vöröshagymát kockákra vágjuk, kevés kókuszzsíron üvegesre pároljuk. Közben a padlizsánt meghámozzuk, felkockázzuk, majd a hagyma mellé tesszük. Kis vízzel lefedve pároljuk kb. 8–10 percig, időnként kevergetve.
További zöldségek hozzáadása
Ha a padlizsán megpuhult, hozzáadjuk a meghámozott, kockára vágott cukkinit és az áttört fokhagymát. Beleöntjük a két doboz darabolt paradicsomot is, majd további 7–8 percig pároljuk. A végén sózzuk, borsozzuk és ízlés szerint fűszerezzük bazsalikommal, rozmaringgal, borsikafűvel.
Húsos változat (opcionális)
Ha húsosan készítjük: a darált húst a hagyma mellé tesszük a párolás elején, és attól függően, csirke- vagy marhahúst használunk, 10–20 percig pároljuk, mielőtt hozzáadnánk a padlizsánt és a többi zöldséget.
Sütés
Az elkészült zöldségragut kiolajozott lapos kerámia-, jénai vagy agyagtálba öntjük. A tetejét meglocsoljuk egy kevés extra szűz olívaolajjal, majd rozmaringággal és friss bazsalikomlevelekkel díszítjük. Fedés nélkül, 170 °C-on (légkeverés) kb. 30 percig sütjük, amíg kissé rápirul és összeérnek az ízek.
Tálalási tipp:
Frissen, forrón tálaljuk – burgonyapürével vagy friss lepénykenyérrel mennyei! 😋