Egyszerű, színes és illatos mediterrán vacsora – minden egyetlen tepsiben
Vannak ételek, amiket nemcsak az ízük, hanem az illatuk is otthonossá tesz.
Ez a tepsis csirkecomb pontosan ilyen: kaliforniai paprika, édes hagyma, fokhagyma, fehérbor és olívaolaj együtt sülnek a sütőben, amíg a csirke aranybarnára pirul, a zöldségek pedig szinte elolvadnak alatta.
A legjobb benne? Nincs szükség több edényre vagy bonyolult lépésekre — minden egyetlen tepsiben készül, a végeredmény mégis olyan, mintha egy mediterrán vacsorázóasztal mellől került volna eléd.
Tökéletes választás egy hétköznap estére, amikor valami laktatót, de nem nehezet szeretnél.
Hozzávalók (4 adaghoz)
Elkészítési idő: 1óra 25 perc
• 4 db csirkecomb (bőrrel, csonttal)
• extra szűz olívaolaj a locsoláshoz
• só és frissen őrölt bors
• 4 db színes kaliforniai paprika, csíkokra vágva
• 2 közepes édes hagyma (pl. fehér vagy lila), vékony szeletekre vágva
• 2 gerezd fokhagyma, durvára aprítva
• 50 ml száraz fehérbor
• ¼ csésze (kb. 60 ml) extra szűz olívaolaj
• 1 konzerv (400 g) kockázott paradicsom
• ½ tk só
• ½ tk bors
• ½ tk ánizsmag vagy édeskömény mag (a mediterrán jelleghez)
• 1 tk füstölt paprika
• ½ tk szárított oregánó
• ½ tk szárított bazsalikom
Elkészítés
1. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.
2. A csirkecombokat enyhén meglocsoljuk olívaolajjal, megsózzuk és megborsozzuk. Félretesszük.
3. Egy nagy tepsibe (vagy sütőlapra) rétegezzük a paprikát, hagymát és fokhagymát.
Ráöntjük a fehérbort, az olívaolajat, majd eloszlatjuk rajta a kockázott paradicsomot.
Sózzuk, borsozzuk, majd alaposan átforgatjuk.
4. A tetejére fektetjük a csirkecombokat, és az egészet megszórjuk a fűszerekkel: füstölt paprika, édeskömény, oregánó, bazsalikom.
5. A tepsit sütőbe tesszük, és sütjük 1 óra 15 percig – a csirke bőre ekkorra aranybarna, a zöldségek pedig karamellizálódnak és illatosak lesznek.
Tálalási javaslat
Tálald melegen, közvetlenül a tepsiből, friss bagettel vagy kuszkusszal.
Ha szeretnéd, a zöldségeket tálalás előtt meglocsolhatod még egy kevés extra szűz olívaolajjal, ettől még mélyebb, gyümölcsösebb ízt kapnak.
Cassia-tipp
• Ha szeretnéd fokozni a mediterrán ízt, a végén szórd meg friss petrezselyemmel vagy citromhéjjal.
• A tepsis maradék másnap szendvicsbe is tökéletes: tépd le a csirkehúst, keverd össze a sült zöldségekkel, és tedd pirított bagettbe – egy igazi mediterrán street food!