Olasz klasszikus újragondolva – teljesen növényi alapon
Ez a vegán cannelloni minden falatjával bizonyítja, hogy a növényi alapú ételek is lehetnek tartalmasak, ízgazdagok és otthonosak. A lencséből és zöldségekből készült „bolognai” ragu sűrű, fűszeres és meglepően laktató, a növényi besamel pedig selymes, pont mint az eredeti. Gluténmentes tésztával készítve ez az étel nemcsak vegán, hanem teljesen allergénmentes változatban is elérhető – tökéletes egy hétvégi ebédhez vagy akár egy ünnepi vacsorához is.
Hozzávalók (4 főre)
Alapanyagok:
• 1 doboz gluténmentes cannelloni tészta (tojásmentes!)
A zöldséges „bolognai” raguhoz:
• 1 doboz 400g-os lencse (lecsepegtetve)
• 1 közepes sárgarépa
• 1 kis fej vöröshagyma
• 1 szál zeller (elhagyható, de klasszikusan benne van)
• 2 gerezd fokhagyma
• 1db 680g-os paradicsompassata
• ½ pohár száraz vörösbor (vagy zöldségalaplé)
• 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
• Só, bors, kakukkfű, oregánó, bazsalikom
A vegán besamelhez:
• 1 liter növényi tej (pl. cukormentes szójatej, zabtej, vagy mandulatej)
• 50 g növényi vaj, vagy olívaolaj
• 50 g liszt (vagy gluténmentes lisztkeverék)
• Só, frissen reszelt szerecsendió
Elkészítés
1. A ragut készítsd el:
Egy nagy serpenyőben olívaolajon pirítsd meg az apróra vágott hagymát, répát, zellert, fokhagymát. Add hozzá a lencsét, majd öntsd fel a vörösborral vagy alaplével. Hagyd elpárologni, majd add hozzá a paradicsompassatát, a fűszereket, és főzd kb. 20 percig, amíg sűrű, illatos ragut kapsz. Kóstold meg, sózd, borsozd, ha szükséges.
2. Vegán besamel:
Egy lábasban olvaszd fel a vajat, add hozzá a lisztet, és keverd el csomómentesen. Fokozatosan öntsd hozzá a növényi tejet, folyamatosan kevergetve. Sózd, reszelj bele szerecsendiót, és főzd sűrű mártássá.
3. Töltés és sütés:
A cannelloni tésztát nyersen töltsd meg a zöldséges-lencsés raguval. Egy kiolajozott tepsibe helyezd őket szorosan egymás mellé. Öntsd le a vegán besamellel, és ha szeretnéd, szórd meg növényi sajttal vagy élesztőpehellyel.
4. Sütés:
Süsd előmelegített sütőben 180°C-on kb. 30 percig, amíg a teteje enyhén megpirul. Tálalás előtt hagyd kicsit hűlni.
Magyarázat: a fotón a jobb oldali a vegán