(Szicíliai ihletésű őszi fogás)
Adag: 4 főre
Elkészítési idő: 30 perc
Típus: főétel
Bevezető
A Pasta alla zucca az olasz konyha egyik legkedveltebb őszi étele – krémes, illatos, és minden falatjában ott van a napsütötte Szicília hangulata.
A sütőtök természetes édessége tökéletesen harmonizál a sós fetával, a zsálya pedig mélységet és karaktert ad az ízeknek.
Ez a tészta pont olyan, mint egy őszi délután a mediterrán parton: meleg, nyugodt és tele élettel.
Hozzávalók
• 350 g spagetti vagy tagliatelle
• 500 g sütőtök (pl. Hokkaido), felkockázva
• 2 ek extra szűz olívaolaj
• 1 fej vöröshagyma, finomra aprítva
• 2 gerezd fokhagyma, zúzva
• 100 ml zöldségalaplé
• 100 g feta sajt, morzsolva (vegán változatban növényi feta vagy élesztőpehely használható)
• 2–3 levél friss zsálya
• Só, frissen őrölt bors ízlés szerint
• Pirított tökmag vagy durvára vágott dió a tetejére (opcionális)
Elkészítés
1. A sütőtököt locsold meg kevés olívaolajjal, sózd meg, és süsd előmelegített sütőben 200 °C-on kb. 20 percig, amíg megpuhul és enyhén karamellizálódik.
2. Közben egy serpenyőben pirítsd meg az apróra vágott hagymát és fokhagymát olívaolajon.
3. Add hozzá a sült sütőtököt és a zöldségalaplevet, majd főzd pár percig, hogy összeérjenek az ízek.
4. Botmixerrel pürésítsd a szószt krémesre.
5. Főzd meg a tésztát al dente, majd forgasd össze a sütőtökkrémmel.
6. Tálalás előtt morzsold rá a fetát, szórd meg friss zsályával és pirított magvakkal.
Tálalási javaslat
• Egy kevés extra szűz olívaolajjal és frissen őrölt borssal a tetején tökéletes.
• Ha szeretnéd még krémesebbre, keverj hozzá 2 evőkanál ricottát vagy egy kevés főzővizet.
• Tálald melegen, fehérborral vagy egy pohár friss citromos vízzel – egyszerű, mégis elegáns vacsora lesz belőle.
Történet és háttér
A Pasta alla zucca Szicíliában és Észak-Olaszországban is népszerű, főleg ősszel, amikor a sütőtök szezonja kezdődik.
Eredetileg „szegénykonyhai” fogás volt: a családok a kertben termett tökből és olcsó durumtésztából készítettek belőle melengető vacsorát.
Ma már éttermekben is megtalálható, gyakran zsályával, parmezánnal vagy éppen morzsolt kecskesajttal tálalva.
A mediterrán étrend szellemében ez a recept a természetes alapanyagok és a kiegyensúlyozott ízek ünnepe – pont az, amitől az olasz konyha annyira szerethető.