Adag: 4 főre
Elkészítési idő: 35 perc
Típus: ebéd/vacsora
Bevezető
A Crema de calabaza Spanyolország egyik legkedveltebb őszi levese: selymes, édeskés, és minden kanáljában ott van a napérlelt zöldségek íze.
Katalóniától Andalúziáig minden régiónak megvan a saját változata – van, ahol fokhagymával és pirospaprikával, máshol narancshéjjal és fahéjjal ízesítik.
Egy dolog közös bennük: a melegség, amit ez a leves sugároz – olyan, mint egy mediterrán ölelés egy hűvös napon.
Hozzávalók
• 600 g sütőtök (pl. Hokkaido vagy sonkatök), megtisztítva, felkockázva
• 1 közepes fej vöröshagyma
• 1 közepes burgonya (a krémes állagért)
• 1 gerezd fokhagyma
• 2 ek extra szűz olívaolaj
• 700 ml zöldségalaplé
• 1 tk füstölt paprika (pimentón de la Vera, ha van)
• Só, frissen őrölt bors
• 1 ek tejszín vagy növényi főzőkrém (opcionális)
• Tálaláshoz: pirított tökmag, olívaolaj, egy kevés chilipehely vagy petrezselyem
(Vegán változathoz: növényi főzőkrémet vagy kókusztejszínt használj.)
Elkészítés
1. Egy nagyobb lábasban hevítsd fel az olívaolajat, majd párold meg a hagymát és fokhagymát 2–3 perc alatt.
2. Add hozzá a felkockázott sütőtököt és burgonyát, majd szórd rá a füstölt paprikát.
3. Öntsd fel a zöldségalaplével, sózd, borsozd, és főzd 20–25 percig, amíg minden zöldség megpuhul.
4. Botmixerrel pürésítsd krémesre, majd ha szeretnéd, keverj bele egy kevés tejszínt vagy növényi alternatívát.
5. Tálalás előtt locsold meg egy kevés olívaolajjal, és szórd meg pirított tökmaggal vagy aprított petrezselyemmel.
Tálalási javaslat
Tálald forrón, friss baguette-tel vagy teljes kiőrlésű pirítóssal.
Egy kevés frissen facsart narancslé vagy pár csepp citromlé különlegesen friss, spanyolos karaktert ad neki.
Tökéletes könnyű ebédként vagy vacsora előételeként egy mediterrán menüben.
Történet és háttér
A Crema de calabaza a spanyol vidéki háztartások egyik alapétele: olcsó, tápláló és szezonális. A leves eredete Andalúzia vidéki konyhájára vezethető vissza, ahol a sütőtök mellett gyakran használnak füstölt paprikát, hogy mélyebb ízt adjanak az ételeknek.
Az étel a spanyol cocina casera – a házias, szeretettel készült konyha – egyik legszebb példája.
A mediterrán étrendben ez a leves igazi őszi vitaminforrás: tele rosttal, béta-karotinnal és meleg, természetes energiával.
