Story:
Mindig félve teszem az asztalra a vegán kreálmányaimat a családnak. Általában szájhúzogatás a reakció, hogy „Anya megint próbálkozott…” VISZONT – ez a lasagne csoda folytán átment a szűrőn! Még a kicsi fiam is megette (ami nagy szó nálunk).
Szerintem az egyik legjobb vegán tésztám, ha nem a legjobb! Lássuk is!
Hozzávalók a lasagnehoz
( 6 személyre)
- 1,5 csomag gluténmentes lasagne tészta
- 1 üveg Rusztikus paradicsompüré – én még a végén kevertem bele a maradék szószba egy kis csípős arrabbiata szószt (kb 3 jó púpos evőkanállal)- a mi izlésünk szerit ez a pici csípősség nagyon kellett:)
- 2 közepes fej hagymát apróra vágva
- 3 gerezd fokhagyma összezúzva
- 1 közepes cukkini, kisebb kockákra vágva- vagy lereszelve
- kb. 2 üveg kész vagy kb. 1 bögre száraz barna lencse, amit előbb puhára főzünk
- só, bors
- bazsalikom, kakukkfű, oregánó
- víz
Hozzávalók a besamelhez
- 6 púpos evőkanál zabpehelyliszt (zabpelyhet kávédarálón is le lehet őrölni)
- 1 liter növényi tej (ha nincs édesítetlen, akkor lehet 800 ml víz + 200 ml rizstejszín + opcionálisan egy kis kókusztejszín)
- 1 gerezd zúzott fokhagyma vagy fokhagymapor
- só, bors
- bazsalikom, kakukkfű, oregánó
- csipet szerecsendió
- 3 evőkanál sörélesztőpehely
Elkészítés
- Készítsük el a bolognai szószt
- Először pirítsuk meg a hagymát olajon vagy vízen, majd adjuk hozzá a fokhagymát.
- Süssük át a cukkinit, majd tegyük bele a főtt lencsét, a fűszereket, és adjunk hozzá egy kis vizet, hogy ne égjen le.
- Ha kicsit megpuhult, öntsük fel a paradicsompürével, és főzzük addig, míg teljesen meg nem puhul minden.
- Passata Rustica-t használtam, mert az durvábbra van passzírozva, így kicsit húsosabb textúrája lesz a szósznak.
- Időnként keverjük meg, és ha kell, adjunk hozzá egy kis vizet.
- Besamel elkészítése
- A hideg tejben/vízben keverjük el csomómentesen a zabpehelylisztet, a fűszereket és a sörélesztőpelyhet.
- Lassan forraljuk fel, közben folyamatosan kevergessük, míg besűrűsödik.
- Én még egy kis mediterrán fűszert (oregánó, bazsalikom, kakukkfű) is adtam hozzá, hogy még karakteresebb legyen az íze.
- Rétegezés és sütés
- Egy hőálló edényt kenjünk ki olívaolajjal, hogy ne ragadjon le a tészta.
- Rétegezzük a lasagnét: tészta – bolognai szósz – besamel, nekem 4 emeletes lett, a tetejére is besamelt kentem.
- 180°C-on süssük 50 percig letakarva, míg a teteje szép piros nem lesz.
Tippek & Extrák
- A sörélesztőpehely nagyon sokat dob az ízén – ha nincs, érdemes beszerezni!
- Ha csípősen szereted, egy kevés chilipehely is mehet bele.
- Ha még karakteresebb ízt akarsz, füstölt paprikával is feldobhatod.
- Érdemes egy éjszakát pihentetni fogyasztás előtt, mert másnap még finomabb!
Miért pihentessem egy éjszakát?
Azért mondják, hogy érdemes egy éjszakát pihentetni, mert másnap még jobban összeérnek az ízek, és a lasagne állaga is stabilabb lesz, vagyis könnyebb szépen szeletelni. A tészta is jobban magába szívja a szószokat, így még szaftosabb és gazdagabb ízű lesz.
De teljesen igazad van, ha te is azt mondod, hogy úgy már nem lesz ropogós a teteje, ezért ha másnap tálalod, akkor érdemes így újramelegíteni:
- Sütőben: 180°C-on kb. 10-15 percig melegítsd egy tepsiben, ha lehet, alufólia nélkül, hogy a teteje újra megpiruljon.
- Serpenyőben: Egy fedett serpenyőben alacsony lángon is átmelegítheted, egy kis víz vagy extra paradicsomszósz hozzáadásával.
- Légkeveréses sütőben vagy air fryerben: Ha van, akkor ez is jó megoldás, mert segít a ropogós réteget visszahozni.
Ha viszont frissen akarod ropogósan tálalni, akkor nem muszáj pihentetni egy éjszakát – frissen is tökéletes! 😍
Kapcsolódó termékek:
Elkészítési kellékek, tálalási javaslatok :