Barion Pixel
29 000 Ft felett ingyenes kiszállítás
0

Vegán lasagne, amit mindenki szeretni fog

Vegán lasagne

Story:

Mindig félve teszem az asztalra a vegán kreálmányaimat a családnak. Általában szájhúzogatás a reakció, hogy „Anya megint próbálkozott…” VISZONT – ez a lasagne csoda folytán átment a szűrőn! Még a kicsi fiam is megette (ami nagy szó nálunk).
Szerintem az egyik legjobb vegán tésztám, ha nem a legjobb! Lássuk is!

Hozzávalók a lasagnehoz

( 6 személyre)

  • 1,5 csomag gluténmentes lasagne tészta 
  • 1 üveg Rusztikus paradicsompüré –  én még a végén kevertem bele a maradék szószba egy kis csípős arrabbiata szószt (kb 3 jó púpos evőkanállal)- a mi izlésünk szerit ez a pici csípősség nagyon kellett:)
  • 2 közepes fej hagymát apróra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma összezúzva
  • 1 közepes cukkini, kisebb kockákra vágva- vagy lereszelve
  • kb. 2 üveg kész vagy kb. 1 bögre száraz  barna lencse, amit előbb puhára főzünk
  • só, bors
  • bazsalikom, kakukkfű, oregánó
  • víz

Hozzávalók a besamelhez

  • 6 púpos evőkanál zabpehelyliszt (zabpelyhet kávédarálón is le lehet őrölni)
  • 1 liter növényi tej (ha nincs édesítetlen, akkor lehet 800 ml víz + 200 ml rizstejszín + opcionálisan egy kis kókusztejszín)
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma vagy fokhagymapor
  • só, bors
  • bazsalikom, kakukkfű, oregánó
  • csipet szerecsendió
  • 3 evőkanál sörélesztőpehely

Elkészítés

  1. Készítsük el a bolognai szószt
    • Először pirítsuk meg a hagymát olajon vagy vízen, majd adjuk hozzá a fokhagymát.
    • Süssük át a cukkinit, majd tegyük bele a főtt lencsét, a fűszereket, és adjunk hozzá egy kis vizet, hogy ne égjen le.
    • Ha kicsit megpuhult, öntsük fel a paradicsompürével, és főzzük addig, míg teljesen meg nem puhul minden.
    • Passata Rustica-t használtam, mert az durvábbra van passzírozva, így kicsit húsosabb textúrája lesz a szósznak.
    • Időnként keverjük meg, és ha kell, adjunk hozzá egy kis vizet.
  2. Besamel elkészítése
    • A hideg tejben/vízben keverjük el csomómentesen a zabpehelylisztet, a fűszereket és a sörélesztőpelyhet.
    • Lassan forraljuk fel, közben folyamatosan kevergessük, míg besűrűsödik.
    • Én még egy kis mediterrán fűszert (oregánó, bazsalikom, kakukkfű)  is adtam hozzá, hogy még karakteresebb legyen az íze.
  3. Rétegezés és sütés
    • Egy hőálló edényt kenjünk ki olívaolajjal, hogy ne ragadjon le a tészta.
    • Rétegezzük a lasagnét: tészta – bolognai szósz – besamel, nekem 4 emeletes lett, a tetejére is besamelt kentem.
    • 180°C-on süssük 50 percig letakarva, míg a teteje szép piros nem lesz.

Tippek & Extrák

  • A sörélesztőpehely nagyon sokat dob az ízén – ha nincs, érdemes beszerezni!
  • Ha csípősen szereted, egy kevés chilipehely is mehet bele.
  • Ha még karakteresebb ízt akarsz, füstölt paprikával is feldobhatod.
  • Érdemes egy éjszakát pihentetni fogyasztás előtt, mert másnap még finomabb!

 

Miért pihentessem egy éjszakát? 

Azért mondják, hogy érdemes egy éjszakát pihentetni, mert másnap még jobban összeérnek az ízek, és a lasagne állaga is stabilabb lesz, vagyis könnyebb szépen szeletelni. A tészta is jobban magába szívja a szószokat, így még szaftosabb és gazdagabb ízű lesz.

De teljesen igazad van, ha te is azt mondod, hogy úgy már nem lesz ropogós a teteje, ezért ha másnap tálalod, akkor érdemes így újramelegíteni:

  • Sütőben: 180°C-on kb. 10-15 percig melegítsd egy tepsiben, ha lehet, alufólia nélkül, hogy a teteje újra megpiruljon.
  • Serpenyőben: Egy fedett serpenyőben alacsony lángon is átmelegítheted, egy kis víz vagy extra paradicsomszósz hozzáadásával.
  • Légkeveréses sütőben vagy air fryerben: Ha van, akkor ez is jó megoldás, mert segít a ropogós réteget visszahozni.

Ha viszont frissen akarod ropogósan tálalni, akkor nem muszáj pihentetni egy éjszakát – frissen is tökéletes! 😍

Kapcsolódó termékek:

 

 

Elkészítési kellékek, tálalási javaslatok :

 

További posztok

Hozd ki a legtöbbet növényeidből: Átültetési tippek és stílusos kaspók

Frissítsd fel szobanövényeid otthonát kerámia kaspókkal! Így a tél vége felé sokan vágyunk már a tavasz frissességére. Ez az időszak tökéletes arra, hogy tervezzük, hogyan gondoskodhatunk szobanövényeinkről, amelyek szintén megérdemlik a megújulást. Lassan itt az ideje az átültetésnek, és ha új kaspókat keresel, a kerámia kaspók stílusos választásnak bizonyulnak. Miért fontos az átültetés? A szobanövények…
Tovább olvasom

Tavaszi frissesség otthonodban: Dekorálj a természet inspirálta stílusban

Bár még január vége van, a természet már érezteti velünk a tavasz közeledtét. Egy-egy naposabb időszak alkalmával a madarak vidám csicsergése is hallható, és mindenki érzi, hogy pár hét, és beköszönt a jó idő. Itt az ideje, hogy otthonainkat is felkészítsük erre az üde időszakra! Magas minőségű porcelán és textil figurák, természetes anyagokból készült koszorúk…
Tovább olvasom

Durum tészta és egyéb tésztafajták – Melyiket mikor?

A tészták az egyik legváltozatosabb alapanyagok közé tartoznak a konyhában. Különböző alapanyagokból készülhetnek, és mindegyiküknek megvan a maga sajátos ízvilága, textúrája és felhasználási területe. Ebben a blogbejegyzésben az alapanyagok szerint ismerkedünk meg a tésztafajtákkal, és segítünk kiválasztani a legmegfelelőbbet az ételeidhez. Durumlisztből készült tészta A durumliszt az egyik legnépszerűbb alapanyag a tésztagyártásban, különösen az olasz…
Tovább olvasom

Az olívaolaj használata: Hogyan hozd ki a legtöbbet ebből az aranyszínű kincsből?

Az olívaolaj használata: Hogyan hozd ki a legtöbbet ebből az aranyszínű kincsből? Az olívaolaj az egyik legnépszerűbb alapanyag a mediterrán konyhában, és az egészséges étrend elengedhetetlen része. Legyen szó saláták öntetéről, sütésről vagy egyszerű mártogatósokról, az olívaolaj sokoldalúsága miatt kiemelkedik a konyhai alapanyagok közül. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy miként érdemes használni az olívaolajat különböző…
Tovább olvasom
0
    0
    Az Ön kosara
    Az Ön kosara üresVissza a boltba
      Szállítási költség számítása
      Kupon beváltása