Ez a recept egy olasz food blogger Granoro számára készített videója alapján készült, amely a Carbonara világnapjára (Carbonara Day) jelent meg. Bár nem a klasszikus receptet követi, ez a tavaszi változat friss spárgával, tojással és jó minőségű tésztával ünnepli az olasz gasztronómia kreativitását – a hagyomány tiszteletben tartásával, de egyéni ízléssel újragondolva.
📍 Forrás: Granoro hivatalos Facebook oldala – reels videó a Carbonara Day alkalmából.
Egy igazi szezonális különlegesség: vegetáriánus carbonara tavaszi zöldségekkel! A klasszikus római étel újragondolva, hús nélkül, spárgával, friss fűszernövényekkel és sok-sok szeretettel elkészítve. Ha szereted a könnyed, mégis laktató fogásokat, ezt imádni fogod.
Ebben a receptben a tojás, a sajt és a spárga alkotják a tökéletes harmóniát – ráadásul egy olyan tésztaformával készült, ami nemcsak különleges, de praktikus is. Mi a Granoro Dedicato vonalából a Pantacce fodros kockatésztát ajánljuk hozzá, amely méretében és állagában is hasonló ahhoz a tésztaformához, amit az eredeti recept használ, de nálunk jelenleg ezzel érhető el.
Hozzávalók (4 adaghoz):
• 400 g Pantacce tészta (Granoro Dedicato)
• 5 tojás (4 tojássárgája + 1 egész tojás)
• 180 g reszelt sajt (pecorino romano és parmezán fele-fele arányban)
• 400 g friss zöld spárga
• kb. 10 ág friss majoránna (vagy egy teáskanál szárított, morzsolt)
• frissen őrölt fekete bors
• 2-3 evőkanál Coratina extra szűz olívaolaj
Elkészítés:
1. Sajtos tojáskrém: Egy tálban keverd össze a tojássárgákat, az egész tojást, egy nagy csipet frissen őrölt borsot és a reszelt sajtokat. Dolgozd sima, sűrű krémmé.
2. Spárga előkészítése: A spárga fás végeit tördeljük le, a szárakat karikázzuk fel, a csúcsokat hosszában vágjuk félbe. A karikázott szárakat párold meg egy nagy serpenyőben olívaolajjal, kevés vízzel és a majoránna ágakkal. Mikor már majdnem puha, add hozzá a spárgafejeket, főzd még 1-2 percig, majd vedd ki a fűszernövényeket.
3. Tészta főzése: Főzd meg a tésztát bő, enyhén sós vízben al dente-re. Szűrd le, de egy keveset tegyél félre a főzővízből.
4. Összeállítás: A főtt tésztát keverd össze a spárgával, majd húzd le a lángról. Add hozzá a tojásos-sajtos keveréket, és egy kevés főzővizet, amennyitől kellemes, selymes mártás alakul ki. Alaposan keverd össze, amíg a szósz bevonja a tésztát.
5. Tálalás: Szórd meg extra sajttal, frissen őrölt borssal, és kínáld azonnal.
Ez a tavaszias carbonara tökéletes választás lehet egy hétvégi ebédhez vagy egy könnyed, mégis különleges vacsorához. A Granoro Dedicato Pantacce tészta és a friss spárga kombinációja egyszerre autentikus és izgalmasan újító. Próbáld ki, és csempészd be az olasz napfényt a konyhádba!