Barion Pixel
29 000 Ft felett ingyenes kiszállításHa karácsonyra szeretnél rendelni tőlünk, akkor december 17-én éjfélig várjuk a megrendelésedet.
+36 30 631 1215 (H-P: 10-16)
0

Görög muszaka – padlizsános rakottas

Krémes, fűszeres, mediterrán hangulat egyetlen tepsiben

A muszaka a görög házi konyha esszenciája: réteges, illatos, szaftos, mégis könnyen elkészíthető.
A sült padlizsán, a fűszeres húsragu és a lágy, aranyló besamel együtt egy igazi napfényes, otthonos étel.
Nem véletlen, hogy a mediterrán családok asztalán vasárnaponként szinte mindig ott gőzölög ez a fogás.
Cassia.hu módra a muszaka bőséges extra szűz olívaolajjal, friss zöldfűszerekkel és egy leheletnyi fahéjjal készül — ettől lesz igazán autentikus, mégis lágy és illatos.

Elkészítési idő: kb 1 óra előkészítés, 40perc sütés – 180C, pihentetetés tálalás előtt 20 perc, hogy szépen szelhető legyen

Hozzávalók (8 adaghoz)

A zöldségalaphoz:

• 450 g padlizsán, hosszában szeletelve
• 700 g cukkini, hosszában szeletelve
• 6 közepes burgonya, vékony karikákra vágva
• só
extra szűz olívaolaj a sütéshez

A húsraguhoz:
• 500 g darált marhahús
• 1 közepes vöröshagyma, reszelve
• 120 ml (½ csésze)  extra szűz olívaolaj
• 120 ml (½ csésze) vörösbor (fehérborral is helyettesíthető)
• 1 db fahéjrúd
• 1 dl paradicsompüré
• 1 babérlevél
• 120 ml víz
• ¼ tk szegfűbors
• só és frissen őrölt bors ízlés szerint
• 50 g reszelt sajt (cheddar, parmezán vagy keverve)

A besamelhez:
• 750 ml tej
• 5 ek finomliszt
• 2 ek vaj
• 1 tojás
• ¼ tk só
• 1 csipet fehér bors
• 1 csipet szerecsendió

Elkészítés

1. Zöldségek előkészítése
A padlizsánt és a cukkinit enyhén sózd be, és hagyd pihenni 20 percig, hogy levet eresszenek. Töröld szárazra.
Egy nagy serpenyőben vagy tepsiben kevés olívaolajon süsd őket puhára és enyhén aranybarnára.
A krumplit szintén olívaolajban süsd vagy süsd elő 10–12 percig, míg megpuhul.
2. Húsragu
Egy mély serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat, add hozzá a hagymát és a húst, és pirítsd 10 percig.
Öntsd hozzá a bort, majd add hozzá a paradicsompürét, fűszereket, vizet, babérlevelet, fahéjat és szegfűborsot.
Főzd 20 percig, amíg a ragu sűrű és illatos lesz.
Távolítsd el a fahéjat és a babért, végül keverd bele a reszelt sajtot.
3. Besamel
A tejet forrald fel. Egy másik tálban keverd össze a lisztet, tojást, sót, borsot és egy kevés hideg tejet.
Amikor a tej felforrt, add hozzá a vajat, majd folyamatos keverés mellett öntsd bele a lisztes keveréket.
Keverd addig, amíg besűrűsödik.
Végül add hozzá a szerecsendiót, és tedd félre.
4. Összeállítás
Egy enyhén olajozott tepsiben rétegezd:
– az előpuhított krumpli felét,
– a padlizsán felét,
– a cukkini felét,
– majd az összes húsragut.
Fedd be a maradék zöldségekkel ugyanebben a sorrendben.
A tetejére öntsd a besamelt, és egyengesd el.
5. Sütés
Süsd 180 °C-on 40 percig, amíg a teteje aranybarnára sül.
Hagyjd 20 percet pihenni, mielőtt szeleteled – így szép tartást kap.

Tálalási javaslat
A muszaka önmagában is tökéletes főfogás, de kínálhatsz mellé friss zöldsalátát, pirított pitát vagy egy kancsó házi limonádét.
A tetejére locsolj egy kevés extra szűz olívaolajat tálalás előtt – ettől lesz fényes és illatos, mint a görög tengerpart esti fényei.

Cassia-tipp
• Ha vegetáriánus verziót készítenél, a hús helyett próbáld ki fűszeres lencseraguval – meglepően jól működik!
• A besamel tetejére szórhatsz kevés parmezánt, hogy még ropogósabb kérget kapjon.
• A muszaka másnap még finomabb, amikor az ízek teljesen összeérnek.

 

Forrás: Mediterranean Living

További posztok

Panettone – az olasz karácsony édes legendája

Panettone – az olasz karácsony édes legendája (és egy különleges pisztáciás változat, amit imádni fogsz)   Az olasz karácsony elképzelhetetlen a panettone illata nélkül. A magas, foszlós tésztájú ünnepi kalács nem egyszerű desszert, hanem tradíció, történet, családi rituálé – olyan édes szimbólum, amely minden évben meghatározza az ünnep hangulatát Itáliában. A panettone egyszerre hordozza Milánó…
Tovább olvasom

4 ikonikus olasz karácsonyi sütemény, amelyek itthon is rögtön kedvencek lesznek

Az olaszok karácsonya nemcsak a panettonéról és a halételekről szól – hanem a végtelenül változatos, régiónként különböző ünnepi süteményekről is. Ezek a finomságok nem egyszerűen receptek, hanem családi emlékek, generációk óta öröklődő hagyományok, amelyek összekötik az ünnepet az olasz tájak ízeivel és történeteivel. Most négy olyan klasszikust hoztunk el, amelyek itthon is könnyedén elkészíthetők, és…
Tovább olvasom

NOVELLO – Az olíva új bora

NOVELLO – Az olíva új bora A friss extra szűz olívaolaj ünnepe, amelyet egyszer egy évben lehet megtapasztalni. A mediterrán gasztronómiában minden évnek van egy különleges, várva várt pillanata: amikor megérkezik a Novello, az év első, frissen préselt extra szűz olívaolaja. Aki valaha kóstolta, tudja: ez teljesen más élmény, mint a megszokott palackokban kapható olajok.…
Tovább olvasom

Gasztrotúra Pugliában – 3. rész: Az ételek, amelyeket hazahoztunk

Ízek, amelyek nem hagytak nyugodni – és receptek, amelyek végül a Cassia konyhájában születtek újjá. Amikor elindultunk a gasztrotúrára Pugliába, tudtuk, hogy jókat fogunk enni. Arra viszont nem számítottunk, hogy ennyi új inspirációval jövünk haza. Az első részben arról írtam, milyen olívaolajat érdemes választani, hogy ne tévedjünk el a polcok rengetegében. A másodikban megmutattam, hol…
Tovább olvasom
0
    0
    Kosarad tartalma
    A kosarad üresVissza a boltba
      Szállítási költség számítása
      Kupon beváltása