A történet
Ez a mediterrán marharagu nem az olasz paradicsomos klasszikus, hanem annak könnyedebb, paprikás verziója, amely inkább Spanyolország és Dél-Olaszország vidéki konyháját idézi.
A hús lassan puhul az olívaolajban és édes paprikák között – illatos, selymes és melengető, mégsem nehéz.
Tökéletes őszi vacsora egy tányér puha rizzsel vagy házi kenyérrel.
Előkészítés: 10 perc | Főzési idő: kb. 45–50 perc | Összesen: kb. 1 óra
Hozzávalók (4 adaghoz)
• 450 g marhahús (pl. lapocka vagy lábszár, vékony szeletekre vágva)
• 60 ml (¼ csésze) Cassia.hu extra szűz olívaolaj
• 1 nagy vöröshagyma, aprítva
• 2 piros kaliforniai paprika, felkockázva
• 1 narancssárga kaliforniai paprika, felkockázva
• só, frissen őrölt bors
• 200 ml paradicsomszósz (vagy passata – csak épp annyi, hogy selymes alapot adjon)
• ½ tk füstölt paprika (opcionális)
• Friss petrezselyem a tálaláshoz
Elkészítés
1. Pirítás:
Egy nagy lábasban hevítsd fel az olívaolajat, majd add hozzá a húst, és pirítsd aranybarnára.
Add hozzá a hagymát, és pirítsd további 1 percig.
2. Paprikák hozzáadása:
Szórd bele a kaliforniai paprikákat, és pirítsd őket 2 percig, hogy kissé karamellizálódjanak.
3. Alap kialakítása:
Öntsd fel a paradicsomszósszal, fűszerezd sóval, borssal, és ha szereted, adj hozzá egy csipet füstölt paprikát.
4. Lassú főzés:
Fedd le, és párold kb. 40 percig, amíg a hús teljesen megpuhul és a szósz selymesen besűrűsödik.
5. Tálalás:
Keverd át, szórd meg friss petrezselyemmel, és tálald főtt rizzsel vagy pirított kovászos kenyérrel.
Cassia-tipp
Ha szeretnéd, egy kevés citromlével vagy reszelt citromhéjjal frissítheted a végén – ettől még mediterránabb, üdébb lesz.
A maradék másnapra még zamatosabb, amikor a paprika édes íze teljesen átjárja a húst.
