Barion Pixel
29 000 Ft felett ingyenes kiszállítás
+36 30 631 1215 (H-P: 10-16)
0

Mostaccioli napoletani – Csokoládés, fűszeres nápolyi karácsonyi sütemény

typical Neapolitan sweet biscuit called mostacciolo of the Christmas period

Nápoly ikonikus, rombusz alakú karácsonyi sütije – puha, illatos, vastagon csokiba mártva.

A mostaccioli Nápoly egyik legmeghatározóbb ünnepi édessége.
December 8-tól egészen januárig készítik, és minden nápolyi cukrászdában ott illatozik: kicsit mézes, nagyon fűszeres, narancshéjas és csokoládés – olyan süti, ami az egész házat megtölti karácsonyi illatokkal.
A tésztát egy különleges fűszerkeverék, a pisto teszi igazán ünnepivé (ez fahéj, szegfűszeg, szerecsendió és egy csipet csillagánizs keveréke).
A sütik vastag csokoládébevonatot kapnak – minden falatban ott a roppanós csoki és a puha, fűszeres belső.

Elkészítési idő: 2 óra (ebből 1 óra aktív munka).

Hozzávalók (kb. 20 darabhoz)

A tésztához
• 500 g finomliszt
• 300 g cukor
• 150 g aprított mandula
• 30 g cukrozatlan kakaópor
• 1 narancs reszelt héja
• 1 tk sütőpor
• 250 ml víz
• 1 tk pisto (vagy házilag: ½ tk fahéj + 1 csipet szegfűszeg + 1 csipet szerecsendió + 1 csipet csillagánizs)

A bevonathoz
• 500 g étcsokoládé

Elkészítés

1. A száraz alapanyagok összeállítása 

1. Tedd egy tálba a lisztet, a mandulát és a cukrot.
2. Szitáld hozzá a kakaóport.
3. Add hozzá a pisto fűszerkeveréket és a narancshéjat.
4. Végül mehet bele a szalalkáli is.
5. Keverd össze, hogy a fűszerek egyenletesen eloszoljanak.

2. A tészta összeállítása


1. Kezdd el a vizet apránként hozzáönteni, miközben kézzel gyúrod.
2. Addig adagold a vizet, amíg egy puha, formázható, egynemű tésztát kapsz.
3. Tedd a tésztát sütőpapírba csomagolva a hűtőbe 1 órára pihenni.

3. Formázás

1. A pihentetett tésztát két sütőpapír között nyújtsd kb. 1 cm vastagra.
2. Derelyevágóval vagy késsel vágj belőle rombusz alakú sütiket (2,5–3 cm-es oldalhosszal).
3. Tedd őket sütőpapírral bélelt tepsire, egymástól távolabb.

4. Sütés

Előmelegített 180 °C-os sütőben,
18 perc alatt készre sülnek.
A mostaccioli ekkor még puhának tűnik – így jó. Hűlés közben szilárdul.

5. Csokoládébevonat

1. Olvaszd fel az étcsokoládét vízgőz felett.
2. A teljesen kihűlt sütiket mártsd bele, vagy kanállal csurgasd rá a csokoládét.
3. Rácsra téve hagyd megszilárdulni.
A csokoládé a mostaccioli „lelke” – vastagon álljon rajta, hogy szépen roppanjon.

Tippek Nápolyból

• Ha puhábbra szeretnéd: süsd 14–15 percig.
• Ha kicsit ropogósabbra: 20–22 percig.
• Pisto fűszerkeverék híján a fahéj + szegfűszeg + szerecsendió hármas tökéletesen működik.
• Némely nápolyi család baracklekvárt ken a süti aljára csokoládé előtt – ünnepibb, mélyebb íz lesz tőle.

Milyen alkalomra tökéletes?

karácsonyi süteményválogatásba
• csokoládérajongóknak
• vendégvárónak
• mediterrán hangulatú desszert tálakhoz
• Ricciarelli és Cantucci mellé egy ünnepi „olasz trilógia” részeként

További posztok

NOVELLO – Az olíva új bora

NOVELLO – Az olíva új bora A friss extra szűz olívaolaj ünnepe, amelyet egyszer egy évben lehet megtapasztalni. A mediterrán gasztronómiában minden évnek van egy különleges, várva várt pillanata: amikor megérkezik a Novello, az év első, frissen préselt extra szűz olívaolaja. Aki valaha kóstolta, tudja: ez teljesen más élmény, mint a megszokott palackokban kapható olajok.…
Tovább olvasom

Gasztrotúra Pugliában – 3. rész: Az ételek, amelyeket hazahoztunk

Ízek, amelyek nem hagytak nyugodni – és receptek, amelyek végül a Cassia konyhájában születtek újjá. Amikor elindultunk a gasztrotúrára Pugliába, tudtuk, hogy jókat fogunk enni. Arra viszont nem számítottunk, hogy ennyi új inspirációval jövünk haza. Az első részben arról írtam, milyen olívaolajat érdemes választani, hogy ne tévedjünk el a polcok rengetegében. A másodikban megmutattam, hol…
Tovább olvasom

Mit tanultunk Dél-Olaszországban a valódi prémium olívaolajról?

Kulisszák mögött a Perilli, a Galantino és a Ciccolella üzemekben Az olívaolaj sokak számára csak egy egészséges zsiradék a konyhában. De amikor testközelből látja az ember, milyen hihetetlen precizitással, tisztasággal és szenvedéllyel készül a prémium extra szűz olaj, teljesen más történet rajzolódik ki. Dél-Olaszországban három olyan olívaüzemben jártunk, ahol nem csupán olajat készítenek — kultúrát,…
Tovább olvasom

Hogyan ismerd fel a valódi prémium olívaolajat?

Az olívaolaj ma már szinte minden konyhában megtalálható – mégis kevesen tudják, milyen hatalmas különbségek vannak olaj és olaj között. Egy szupermarket-polcról leemelt „extra szűz olívaolaj” felirat még nem garancia a valódi minőségre. Ahhoz, hogy megértsük, miért érdemes a prémium kategóriát választani, érdemes végignézni, milyen apró, mégis döntő tényezők határozzák meg egy olaj értékét és…
Tovább olvasom
0
    0
    Kosarad tartalma
    A kosarad üresVissza a boltba
      Szállítási költség számítása
      Kupon beváltása