Nápoly ikonikus, rombusz alakú karácsonyi sütije – puha, illatos, vastagon csokiba mártva.
A mostaccioli Nápoly egyik legmeghatározóbb ünnepi édessége.
December 8-tól egészen januárig készítik, és minden nápolyi cukrászdában ott illatozik: kicsit mézes, nagyon fűszeres, narancshéjas és csokoládés – olyan süti, ami az egész házat megtölti karácsonyi illatokkal.
A tésztát egy különleges fűszerkeverék, a pisto teszi igazán ünnepivé (ez fahéj, szegfűszeg, szerecsendió és egy csipet csillagánizs keveréke).
A sütik vastag csokoládébevonatot kapnak – minden falatban ott a roppanós csoki és a puha, fűszeres belső.
Elkészítési idő: 2 óra (ebből 1 óra aktív munka).
Hozzávalók (kb. 20 darabhoz)
A tésztához
• 500 g finomliszt
• 300 g cukor
• 150 g aprított mandula
• 30 g cukrozatlan kakaópor
• 1 narancs reszelt héja
• 1 tk sütőpor
• 250 ml víz
• 1 tk pisto (vagy házilag: ½ tk fahéj + 1 csipet szegfűszeg + 1 csipet szerecsendió + 1 csipet csillagánizs)
A bevonathoz
• 500 g étcsokoládé
Elkészítés
1. A száraz alapanyagok összeállítása
1. Tedd egy tálba a lisztet, a mandulát és a cukrot.
2. Szitáld hozzá a kakaóport.
3. Add hozzá a pisto fűszerkeveréket és a narancshéjat.
4. Végül mehet bele a szalalkáli is.
5. Keverd össze, hogy a fűszerek egyenletesen eloszoljanak.
2. A tészta összeállítása
1. Kezdd el a vizet apránként hozzáönteni, miközben kézzel gyúrod.
2. Addig adagold a vizet, amíg egy puha, formázható, egynemű tésztát kapsz.
3. Tedd a tésztát sütőpapírba csomagolva a hűtőbe 1 órára pihenni.
3. Formázás
1. A pihentetett tésztát két sütőpapír között nyújtsd kb. 1 cm vastagra.
2. Derelyevágóval vagy késsel vágj belőle rombusz alakú sütiket (2,5–3 cm-es oldalhosszal).
3. Tedd őket sütőpapírral bélelt tepsire, egymástól távolabb.
4. Sütés
• Előmelegített 180 °C-os sütőben,
• 18 perc alatt készre sülnek.
A mostaccioli ekkor még puhának tűnik – így jó. Hűlés közben szilárdul.
5. Csokoládébevonat
1. Olvaszd fel az étcsokoládét vízgőz felett.
2. A teljesen kihűlt sütiket mártsd bele, vagy kanállal csurgasd rá a csokoládét.
3. Rácsra téve hagyd megszilárdulni.
A csokoládé a mostaccioli „lelke” – vastagon álljon rajta, hogy szépen roppanjon.
Tippek Nápolyból
• Ha puhábbra szeretnéd: süsd 14–15 percig.
• Ha kicsit ropogósabbra: 20–22 percig.
• Pisto fűszerkeverék híján a fahéj + szegfűszeg + szerecsendió hármas tökéletesen működik.
• Némely nápolyi család baracklekvárt ken a süti aljára csokoládé előtt – ünnepibb, mélyebb íz lesz tőle.
Milyen alkalomra tökéletes?
• karácsonyi süteményválogatásba
• csokoládérajongóknak
• vendégvárónak
• mediterrán hangulatú desszert tálakhoz
• Ricciarelli és Cantucci mellé egy ünnepi „olasz trilógia” részeként

Hozzávalók (kb. 20 darabhoz)
5. Csokoládébevonat