A cantucci – vagy eredeti nevén biscotti di Prato – Toszkána egyik legismertebb desszertje. A hagyomány szerint egy étkezés sosem érhet véget egy apró cantucció és egy pohár édes Vin Santo nélkül. Ezek a hosszúkásra formázott, egészben sütött, majd felszeletelve újrasütött mandulás kekszek világszerte híresek ropogós állagukról és gazdag, narancshéjas–mandulás aromájukról.
A recept eredete legendákkal övezett: az eredeti változatot őrző toszkán sütöde kiléte máig titok, és a hagyomány szerint több híres személyiség is rajongott érte – köztük Caterina de’ Medici és Hermann Hesse.
A cantucci különlegessége, hogy más olasz karácsonyi sütikhez képest egyszerű, tartós, és szinte „kötelező” része a mediterrán ünnepi desszertasztalnak. Kávéba, borba vagy teába mártogatva még finomabb.
Elkészítési idő: kb. 1 óra (aktív munka kb. 30 perc)
Hozzávalók (kb. 30 darabhoz)
A tésztához
• 180 g cukor
• 1 egész tojás
• 265 g finomliszt
• 110 g egész mandula
• 30 g vaj (szobahőmérsékletű)
• 10 ml Marsala vagy más édes bor (elhagyható, de nagyon finom aromát ad)
• 1 csipet só
• ½ kezeletlen narancs reszelt héja
• ½ tk szalalkáli (vagy 1 tk sütőpor helyettesítésként)
A tetejére
• 1 tojássárgája (kenéshez)
Elkészítés
1. A tészta összeállítása
1. Egy tálban keverd össze a cukrot, a tojást és a csipet sót – nem kell habosítani, csak a cukrot oldd fel benne.
2. Egy másik tálban keverd össze a lisztet és a szalalkálit (vagy sütőport).
3. Add a lisztes keveréket a tojásos alaphoz.
4. Add hozzá a puha vajat, a mandulát, a narancshéjat és a Marsalát.
5. Kézzel gyúrd össze, amíg egyenletes tésztát kapsz.
2. Formázás
1. Formázz a masszából egy hosszú hengert, majd vágd két egyenlő részre.
2. Mindkettőből alakíts keskeny, hosszúkás rudat.
3. Helyezd sütőpapírral bélelt tepsire, egymástól távol.
4. Kend le a tetejüket enyhén felvert tojássárgájával.
3. Első sütés
• Előmelegített 200 °C-os sütőben
• 20 perc, amíg a rudak enyhén aranybarnák nem lesznek.
Vedd ki és hagyd 5 percig hűlni.
4. Szeletelés és második sütés
1. A langyos rudakat recés késsel vágd ferdén, kb. 1–1,2 cm vastag szeletekre.
2. Fektesd vissza őket a tepsire.
3. Süsd újra 160 °C-on 18 percig, hogy ropogósra piruljanak.
Tálalás és tárolás
• Száraz, jól zárható fémdobozban 30 napig tökéletesen eláll.
• Édes borral (Vin Santo), kávéval vagy teával tálalva a legfinomabb.
• Roppanós, illatos, „igazi olasz” desszert az ünnepi asztalon.

A tésztához
Elkészítés
4. Szeletelés és második sütés