Adag: 4 fő
Elkészítési idő: kb. 45 perc
Nehézség: egyszerű
Történet
Olaszországban a szilveszteri lencse az egyik legerősebb gasztronómiai szimbólum. Az apró szemek pénzérmékre emlékeztetnek, ezért a hagyomány szerint bőséget, anyagi biztonságot és szerencsét hoznak az új évre. Régen a lencsét nehéz, zsíros húsokkal tálalták, ma azonban egyre több család készíti el könnyebb, mediterrán stílusban, olívaolajjal, zöldségekkel és friss fűszerekkel. A jelentés megmarad, az étel viszont frissebb és emészthetőbb lesz.
Hozzávalók – alap (húsmentes)
- 300 g szárított lencse
- 1 közepes vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kisebb sárgarépa
- 1 szár zeller (elhagyható)
- 3–4 ek extra szűz olívaolaj
- 1 babérlevél
- 1 ág friss rozmaring vagy kakukkfű
- só, frissen őrölt bors
- kb. 1 liter víz vagy zöldségalaplé
Húsos kiegészítés (opcionális):
- 150–200 g cotechino, kolbász vagy füstölt sertéshús (külön elkészítve, szeletelve)
Elkészítés
- A lencsét átválogatjuk, alaposan megmossuk. Ha időnk engedi, 1–2 órára beáztatjuk.
- Egy lábasban felmelegítjük az olívaolajat, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, sárgarépát és zellert, majd alacsony lángon 5–6 percig pároljuk.
- Hozzáadjuk a fokhagymát, a babérlevelet és a friss fűszert, felöntjük az alaplével vagy vízzel.
- Beletesszük a lencsét, felforraljuk, majd kis lángon 30–40 percig főzzük, amíg a lencse puha, de nem fő szét.
- A végén sózzuk, borsozzuk, eltávolítjuk a babérlevelet és a fűszernövényt.
Tálalás
- Húsmentesen: friss kenyérrel, olívaolajjal meglocsolva
- Húsosan: főtt vagy sült kolbásszal, cotechinóval a tetején
Miért ideális szilveszterre?
- szimbolikus, szerencsehozó étel
- laktató, mégsem nehéz
- húsos és húsmentes változatban is elkészíthető
- előre megfőzhető, újramelegítve is finom
