Barion Pixel
29 000 Ft felett ingyenes kiszállításHa karácsonyra szeretnél rendelni tőlünk, akkor december 17-én éjfélig várjuk a megrendelésedet.
+36 30 631 1215 (H-P: 10-16)
0

Vegán lasagne, amit mindenki szeretni fog

Vegán lasagne

Story:

Mindig félve teszem az asztalra a vegán kreálmányaimat a családnak. Általában szájhúzogatás a reakció, hogy „Anya megint próbálkozott…” VISZONT – ez a lasagne csoda folytán átment a szűrőn! Még a kicsi fiam is megette (ami nagy szó nálunk).
Szerintem az egyik legjobb vegán tésztám, ha nem a legjobb! Lássuk is!

Hozzávalók a lasagnehoz

( 6 személyre)

  • 1,5 csomag gluténmentes lasagne tészta 
  • 1 üveg Rusztikus paradicsompüré –  én még a végén kevertem bele a maradék szószba egy kis csípős arrabbiata szószt (kb 3 jó púpos evőkanállal)- a mi izlésünk szerit ez a pici csípősség nagyon kellett:)
  • 2 közepes fej hagymát apróra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma összezúzva
  • 1 közepes cukkini, kisebb kockákra vágva- vagy lereszelve
  • kb. 2 üveg kész vagy kb. 1 bögre száraz  barna lencse, amit előbb puhára főzünk
  • só, bors
  • bazsalikom, kakukkfű, oregánó
  • víz

Hozzávalók a besamelhez

  • 6 púpos evőkanál zabpehelyliszt (zabpelyhet kávédarálón is le lehet őrölni)
  • 1 liter növényi tej (ha nincs édesítetlen, akkor lehet 800 ml víz + 200 ml rizstejszín + opcionálisan egy kis kókusztejszín)
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma vagy fokhagymapor
  • só, bors
  • bazsalikom, kakukkfű, oregánó
  • csipet szerecsendió
  • 3 evőkanál sörélesztőpehely

Elkészítés

  1. Készítsük el a bolognai szószt
    • Először pirítsuk meg a hagymát olajon vagy vízen, majd adjuk hozzá a fokhagymát.
    • Süssük át a cukkinit, majd tegyük bele a főtt lencsét, a fűszereket, és adjunk hozzá egy kis vizet, hogy ne égjen le.
    • Ha kicsit megpuhult, öntsük fel a paradicsompürével, és főzzük addig, míg teljesen meg nem puhul minden.
    • Passata Rustica-t használtam, mert az durvábbra van passzírozva, így kicsit húsosabb textúrája lesz a szósznak.
    • Időnként keverjük meg, és ha kell, adjunk hozzá egy kis vizet.
  2. Besamel elkészítése
    • A hideg tejben/vízben keverjük el csomómentesen a zabpehelylisztet, a fűszereket és a sörélesztőpelyhet.
    • Lassan forraljuk fel, közben folyamatosan kevergessük, míg besűrűsödik.
    • Én még egy kis mediterrán fűszert (oregánó, bazsalikom, kakukkfű)  is adtam hozzá, hogy még karakteresebb legyen az íze.
  3. Rétegezés és sütés
    • Egy hőálló edényt kenjünk ki olívaolajjal, hogy ne ragadjon le a tészta.
    • Rétegezzük a lasagnét: tészta – bolognai szósz – besamel, nekem 4 emeletes lett, a tetejére is besamelt kentem.
    • 180°C-on süssük 50 percig letakarva, míg a teteje szép piros nem lesz.

Tippek & Extrák

  • A sörélesztőpehely nagyon sokat dob az ízén – ha nincs, érdemes beszerezni!
  • Ha csípősen szereted, egy kevés chilipehely is mehet bele.
  • Ha még karakteresebb ízt akarsz, füstölt paprikával is feldobhatod.
  • Érdemes egy éjszakát pihentetni fogyasztás előtt, mert másnap még finomabb!

 

Miért pihentessem egy éjszakát? 

Azért mondják, hogy érdemes egy éjszakát pihentetni, mert másnap még jobban összeérnek az ízek, és a lasagne állaga is stabilabb lesz, vagyis könnyebb szépen szeletelni. A tészta is jobban magába szívja a szószokat, így még szaftosabb és gazdagabb ízű lesz.

De teljesen igazad van, ha te is azt mondod, hogy úgy már nem lesz ropogós a teteje, ezért ha másnap tálalod, akkor érdemes így újramelegíteni:

  • Sütőben: 180°C-on kb. 10-15 percig melegítsd egy tepsiben, ha lehet, alufólia nélkül, hogy a teteje újra megpiruljon.
  • Serpenyőben: Egy fedett serpenyőben alacsony lángon is átmelegítheted, egy kis víz vagy extra paradicsomszósz hozzáadásával.
  • Légkeveréses sütőben vagy air fryerben: Ha van, akkor ez is jó megoldás, mert segít a ropogós réteget visszahozni.

Ha viszont frissen akarod ropogósan tálalni, akkor nem muszáj pihentetni egy éjszakát – frissen is tökéletes! 😍

Kapcsolódó termékek:

 

 

Elkészítési kellékek, tálalási javaslatok :

 

További posztok

Panettone – az olasz karácsony édes legendája

Panettone – az olasz karácsony édes legendája (és egy különleges pisztáciás változat, amit imádni fogsz)   Az olasz karácsony elképzelhetetlen a panettone illata nélkül. A magas, foszlós tésztájú ünnepi kalács nem egyszerű desszert, hanem tradíció, történet, családi rituálé – olyan édes szimbólum, amely minden évben meghatározza az ünnep hangulatát Itáliában. A panettone egyszerre hordozza Milánó…
Tovább olvasom

4 ikonikus olasz karácsonyi sütemény, amelyek itthon is rögtön kedvencek lesznek

Az olaszok karácsonya nemcsak a panettonéról és a halételekről szól – hanem a végtelenül változatos, régiónként különböző ünnepi süteményekről is. Ezek a finomságok nem egyszerűen receptek, hanem családi emlékek, generációk óta öröklődő hagyományok, amelyek összekötik az ünnepet az olasz tájak ízeivel és történeteivel. Most négy olyan klasszikust hoztunk el, amelyek itthon is könnyedén elkészíthetők, és…
Tovább olvasom

NOVELLO – Az olíva új bora

NOVELLO – Az olíva új bora A friss extra szűz olívaolaj ünnepe, amelyet egyszer egy évben lehet megtapasztalni. A mediterrán gasztronómiában minden évnek van egy különleges, várva várt pillanata: amikor megérkezik a Novello, az év első, frissen préselt extra szűz olívaolaja. Aki valaha kóstolta, tudja: ez teljesen más élmény, mint a megszokott palackokban kapható olajok.…
Tovább olvasom

Gasztrotúra Pugliában – 3. rész: Az ételek, amelyeket hazahoztunk

Ízek, amelyek nem hagytak nyugodni – és receptek, amelyek végül a Cassia konyhájában születtek újjá. Amikor elindultunk a gasztrotúrára Pugliába, tudtuk, hogy jókat fogunk enni. Arra viszont nem számítottunk, hogy ennyi új inspirációval jövünk haza. Az első részben arról írtam, milyen olívaolajat érdemes választani, hogy ne tévedjünk el a polcok rengetegében. A másodikban megmutattam, hol…
Tovább olvasom
0
    0
    Kosarad tartalma
    A kosarad üresVissza a boltba
      Szállítási költség számítása
      Kupon beváltása